RenaultAntwerpen_Afbeelding1

120 jaar Renault in Autoworld

Het Autoworld-museum in Brussel viert deze zomer het 120-jarig bestaan van Renault. Deze gebeurtenis zetten ze extra in de kijker met een grote tentoonstelling volledig gewijd aan de geschiedenis van het merk. Ook Renault Antwerpen laat deze verjaardag niet zomaar voorbijgaan en houdt op zaterdag 8 en zondag 9 september een speciaal feestweekend.

Renault’s opkomst

Louis Renault had nooit het idee om autoconstructeur te worden, wel was hij erg geïnteresseerd in mechaniek. Daarom bouwde hij in 1898 zijn eigen auto, enkel en alleen met bestaande onderdelen. Om aan de buitenwereld te tonen wat zijn auto kon, reed de jonge twintiger er op kerstavond 1898 de steilste straat van Parijs mee op. Hij had onmiddellijk 12 bestellingen beet en de Voiturette type A van Renault was geboren.

Slimme marketing

Aangezien er in die tijd nog geen middenklasse bestond en auto’s onbekend waren voor de Fransen, moest Renault een slimme marketing strategie gebruiken. In 1905 schreef hij met Renault in op een grote aanbesteding voor Parijse taxi’s. “Hoe meer Renaults er in het straatbeeld gezien en gebruikt worden, des te bekender zal het merk worden”, dacht hij. En inderdaad, later zouden de wagens erg beroemd worden in de Franse hoofdstad.

In 1923 beslist Renault de stap naar massaproductie te wagen. Die komt er pas 15 jaar nadat Henry Ford zijn eerste productielijn opstartte.

Vallen en opstaan

Tijdens tweede wereldoorlog kreeg Louis de klap van de hamer. Als producent van tanks was Renault een gegeerde fabriek voor de Duitse bezetter, die de fabriek opeiste. Het creëerde een slechte reputatie voor Renault. In oktober 1944 overlijdt Louis Renault en zijn fabriek en merk worden genationaliseerd. Eén van zijn laatste projecten was wel nog één van zijn meest succesvolle. Tijdens de oorlog kreeg hij bij Hitler de Volkswagen Kever te zien, waarop hij meteen aan zijn eigen ingenieurs vroeg om een Franse Kever te ontwikkelen. Die werd in het geheim geproduceerd. Uiteindelijk verkocht Renault er 1,1 miljoen exemplaren van.

Na de oorlog krijgt het merk Renault steun van onder meer Brigitte Bardot. Even later komt ook de R5 op de markt: een wagen speciaal voor vrouwen.

Renault viert feest

Meer weten over de geschiedenis van Renault? Tot 2 september kan je dan terecht in het Autoworld-museum in het Brusselse Jubelpark. Een 50-tal verschillende modellen geven de 120-jarige levensloop van het merk weer.

“Ook met Renault Antwerpen laten we deze gebeurtenis niet zomaar voorbijgaan”, zegt Axel Cobbaert, bestuurder van Renault Antwerpen. “In ons filiaal aan de Noorderlaan 89 in Antwerpen houden we op 8 en 9 september een feestweekend. En feesten doe je niet alleen. Daarom zijn al onze klanten en sympathisanten uitgenodigd. Als kers op de taart valt er in het Renault verdelersnet een nieuwe Renault Clio te winnen.”