180 bedrijven uit regio Antwerpen en Waasland willen meer diversiteit op werkvloer

ANTWERPEN - ZWIJNDRECHT - Bijna 30 procent van de werknemers in de Antwerps-Wase industrie gaat in de komende jaren met pensioen en nu al kampen negen op de tien ondernemingen met personeelskrapte blijkt uit een recente Voka-bevraging. Met het nieuwe Welt-traject helpt Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland 180 ondernemingen om hier via een inclusiever hr-beleid een antwoord op te bieden. Voor heel Vlaanderen gaat het om 720 bedrijven.

Het Welt-traject bestaat al sinds 2016 maar kreeg vorig jaar een nieuwe invulling die dichter aansluit bij de uitdagingen en hr-noden van vandaag. “Zeker in onze grootstedelijke regio staan bedrijven voor bijzondere uitdagingen. Er staan haast permanent 30.000 vacatures open, terwijl er nog altijd een groot contingent mensen is die wegens taal, langdurig ziekte of een beperking geen aansluiting vindt bij onze arbeidsmarkt”, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder. “In sommige sectoren blijft ook genderevenwicht een uitdaging. Om de vijver aan talent te vergroten hebben we het Welt-traject daarom toegespitst op inclusief aanwerven."

In de regio Antwerpen-Waasland begeleidt de Kamer van Koophandel momenteel zo’n 180 hr-professionals in het nieuwe Welt-traject. In samenwerking met de Antwerp Management School werd een hr-scan ontwikkeld, die de blinde vlekken en pijnpunten van de ondernemingen in kaart brengt.

Vervolgens worden er werkpunten gedefinieerd en stellen de Welt-coördinatoren een actieplan op waarmee de ondernemingen concreet aan de slag gaan. De hr-verantwoordelijken van de deelnemende bedrijven komen regelmatig samen in een netwerk om goede praktijken uit te wisselen en om tips te krijgen van inclusie experts.