bw Dual_leren_005

25 leerlingen behalen allereerste diploma’s duaal leren

Vijfentwintig leerlingen hebben de nieuwe opleiding duaal leren in de studierichting Chemische Procestechnieken met succes voltooid. De leerlingen komen uit drie Vlaamse scholen, waaronder PITO uit Stabroek. Verder Don Bosco Haacht en Sint Carolus uit Sint-Niklaas. Het was het allereerste schooljaar dat deze praktijkgerichte onderwijsvorm werd aangeboden. In duaal leren vindt een belangrijk deel van de opleiding plaats in een bedrijf. Het is de bedoeling om leerlingen op deze manier sneller aan een job te helpen. Sectorfederatie essenscia vlaanderen wil het proefproject volgend schooljaar nog uitbreiden met meer leerlingen, meer scholen en meer bedrijven.

Zes studierichtingen zijn dit schooljaar gestart met een opleiding duaal leren. Daarbij ligt de klemtoon op leren op de werkvloer. Het proefproject voor de ‘Se-n-Se’- studierichting Chemische Procestechnieken (Secundair na Secundair, het vroegere 7de jaar TSO) werd vorig jaar 1 september 2016 gelanceerd door de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters bij BASF Antwerpen. Na een theoretische vorming op de schoolbank en 15 weken opleiding in een chemiebedrijf vond in Technopolis de proclamatie plaats voor de leerlingen die de opleiding duaal leren succesvol hebben afgerond.

“Duaal leren is een win-winsituatie voor zowel scholen, bedrijven als leerlingen”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen. “Het is duidelijk dat dit de inhoud van de opleiding versterkt en de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt verhoogt. Zo kunnen heel wat leerlingen binnenkort effectief als procesoperator aan de slag in hun stagebedrijf. Volgend schooljaar starten we ook in Limburg met duaal leren in Chemische Procestechnieken. We zijn vragende partij om duaal leren op termijn ook toe te passen in het hoger onderwijs”, aldus Frank Beckx.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs wenste de laureaten veel geluk. “Alvast een dikke proficiat aan de 25 leerlingen.  Ze kozen voor een sterk partnerschap tussen scholen en bedrijven waar ze in een realistische werkomgeving worden voorbereid voor de arbeidsmarkt of het hoger onderwijs. Vanaf volgend schooljaar breiden we duaal leren uit met 14 extra studierichtingen.”

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport sluit zich daarbij aan. “Uiteraard een dikke proficiat aan de leerlingen die vandaag afstuderen. Dankzij hun duale opleiding komen ze goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Maar ik wil onze pioniers ook bedanken: dankzij de leerlingen, leerkrachten én bedrijven in dit proefproject beschikken we over waardevolle informatie om duaal leren en werken ook in TSO op een goede manier uit te rollen over zoveel mogelijk studierichtingen in heel Vlaanderen.”

Heel wat Antwerpse bedrijven namen aan het project deel: Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Eurochem Antwerpen Borealis, Covestro, Eastman, Evonik, Indaver, INEOS, INEOS Styrolution, Kaneka, Monsanto en SVEX. Volgend schooljaar doen onder meer Borealis Beringen, Datwyler Pharma Packaging, INEOS Tessenderlo, Janssen Pharmaceutica, LANXESS en Vynova al mee.