Coördinator Yani Janssens met oprichters Chris Cornelissen en Erik Defillet Coördinator Yani Janssens met oprichters Chris Cornelissen en Erik Defillet. Foto: IT

30 jaar Fitopia: “Ooit gestart als kleinschalige fitness met twee danszaaltjes”

Fitopia blaast dit jaar dertig kaarsjes uit en viert dat met een groot slotfeest op 27 april. “Nooit verwacht dat het zo succesvol zou worden, maar het is fantastisch dat we iedere dag onze passie kunnen overbrengen”, klinkt het bij de oprichters.

In de Florent Geversstraat richtten Chris Cornelissen en Erik Defillet in 1994 het kleinschalige Fitopia op. In een fitnessruimte met twee kleine danszalen combineerden ze hun passies. “Chris gaf al een aantal jaren aerobics lessen à la Jane Fonda en ik wilde een zaak starten die sportgerelateerd was. We kozen voor fitness omdat dat aan populariteit groeide en goed aansloot op de aerobics”, legt Erik uit.

Doorheen de jaren groeide Fitopia uit tot de achtdelige sportclub die het nu is. Zo bestaat naast de fitness ook Sauna-, Yoga-, Be- en Kidopia waarin niet alleen dans-, maar ook circuslessen gegeven worden. “Eigenlijk proberen we voortdurend te vernieuwen zodat we ook na dertig jaar up to date zijn”, vertelt Yani Janssens, die sinds vijf jaar clubcoördinator is. Recent bouwde Fitopia nog een fitnessruimte van 175 vierkante meter bij en spelen ze zo in op de trend rond krachttraining.

Warme community

Met meer dan 100 medewerkers probeert Fitopia iedere dag om een warme community te creëren. “We bieden meer aan dan alleen sport, dat warme thuisgevoel is wat ons uniek maakt en onderscheid van de rest. Bovendien is echt iedereen welkom, de jongsten kunnen spelen in de kinderopvang en onze oudste sporters zijn maar liefst 94 jaar”, vervolgt Chris. Vandaag de dag telt Fitopia zo’n 3.100 sportleden en bijna 1.100 kids die wekelijks langskomen. De sauna ontvangt jaarlijks 60.000 bezoekers. “Wij hadden nooit verwacht dat Fitopia zo succesvol zou worden, maar het is fantastisch dat we iedere dag onze passie kunnen overbrengen”, klinkt het bij de oprichters.

Ter ere van het dertigjarig bestaan organiseerde Fitopia het hele jaar door activiteiten. Zo was er een kerstmarkt, een opgietweekend, een sleepover en een groepslessenfeest met meer dan 700 deelnemers. Op zaterdag 27 april is het dan eindelijk groot feest en nodigt de club iedereen uit in de AED Studio’s in Lint. “Onze demoteams die wereldkampioen werden, komen optreden, net als Sylver en dj Wout. Het feest voor 25 jaar was al memorabel, maar hopelijk kunnen we die unieke sfeer zelfs overtreffen.”

Op ‘30 jaar Fitopia’ zal zo’n 15.000 euro aan tombolaprijzen verloot worden. Foto: IT