jan jambon

315 CEO’s aanwezig tijdens treinrit Gent-Antwerpen van Flanders Technology & Innovation

Met een treinrit tussen Gent en Antwerpen is dinsdag de campagne Flanders Technology & Innovation (FTI) afgetrapt. Volgend jaar moet het project resulteren in een groot festival in zeker vijf Vlaamse steden, zowel gericht naar ondernemers als het grote publiek.

Op 13 juni trok Flanders Technology and Innovation definitief op gang met de FTI Express die reed tussen Gent en Antwerpen. Minister-president van de Vlaamse Regering Jan Jambon, Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns, en maar liefst 315 Vlaamse CEO's en ondernemers zaten aan boord van de trein. Samen tellen ze af naar het FTI Festival in 2024, met het oog op het beter en efficiënter maken van Vlaanderen via technologie en innovatie.

Laboratorium van Europa

Flanders Technology & Innovation is een nieuw innovatieplatform dat Vlaanderen nog meer op de kaart wil zetten als laboratorium van Europa. Het is de geestelijke opvolger van de Flanders Technology-beurs die in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werd georganiseerd in Gent. Ditmaal wordt er werk gemaakt van een heus festival in zeker vijf deelnemende steden: Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven. In elke stad ligt de focus op de lokale innovatieve sector met zijn eigenheid en specialiteiten. Ook met Brussel lopen er intussen gesprekken.

Vlaams minister-president Jan Jambon zat zo fier als een gieter op de FTI Express. “Vlaanderen is top in de wereld. Telkens als ik op missie ben in het buitenland, spreekt men me daarover aan. Imec, VIB, VITO, onze universiteiten, onze wereldhavens, wat we betekenen op vlak van chiptechnologie, biotech, klimaattechnologie, data… We spelen een voortrekkersrol en hebben alle kaarten in handen om de toekomst aan te kunnen.”

Meerdaags belevingsfestival 

Nu is het nog aftellen naar 15 maart 2024. Dan gaat in elke provincie een innovatie- en inspiratiefestival van FTI door. “Dit is de eerste keer dat we over heel Vlaanderen op een unieke manier kunnen uitpakken met een meerdaags belevingsfestival rond technologie en innovatie, verspreid over verschillende thematische ‘podia’, zijnde de deelnemende steden, en gericht naar meer dan 6 miljoen Vlamingen”, zegt festivaldirecteur Dries Mahieu. “Dit wordt hét moment om de technologie en innovatie in Vlaanderen in de etalage te plaatsen en de passie en ambities te showcasen.”