BlueChem stad Antwerpen De incubator voor duurzame chemie BlueChem doet het meer dan uitstekend.

500.000 euro Vlaams geld voor BlueChem in Antwerpen

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft 500.000 euro exploitatiesteun toegekend aan BlueChem, de allereerste incubator in Vlaanderen die zich exclusief richt op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie en circulaire economie. Hiermee kunnen de starters en groeibedrijven in BlueChem de komende vijf jaar optimaal ondersteund worden.

Chemie-incubator BlueChem, gevestigd op het eco-bedrijventerrein Blue Gate Antwerp, moet beloftevolle start-ups en ambitieuze groeibedrijven helpen om hun duurzame innovaties voor de chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot op industriële schaal. Zowat een half jaar na de opening is de beschikbare labo- en kantoorruimte al voor ruim een derde ingevuld.

De eerste zeven ondernemingen (Arpadis, Calidris Bio, Creaflow, IBEVE, InOpSys, Peace of Meat en Triple Helix) vertegenwoordigen een brede waaier aan vernieuwende en milieuvriendelijke technologieën.

500.000 euro

De steunbijdrage van minister Crevits vergroot de slagkracht van BlueChem om startende en jonge ondernemers in de opstartfase optimaal te ondersteunen, nog meer start-ups aan te trekken en de industriële opschaling van innovaties te versnellen. Naast het steunbedrag van 500.000 euro, dat tot 2025 wordt uitbetaald in jaarlijkse schijven, krijgt BlueChem ook een belangrijke rol in het partnernetwerk van VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Frank Beckx, voorzitter BlueChem en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences: “Deze Vlaamse steun moet van BlueChem de Europese hotspot maken voor duurzame chemie, met de nabijgelegen Antwerpse chemiecluster als ideale testzone om beloftevolle innovaties uit te proberen in een industriële context.”

BlueChem is een initiatief van essenscia, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, de stad Antwerpen, onderzoeksorganisatie VITO en Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen.

De incubator wil ook samenwerking en kennisdeling stimuleren tussen starters, kmo’s en internationale ondernemingen. Partnerbedrijven Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS en Vopak zijn in BlueChem aanwezig om baanbrekende innovaties en technologieën te ontdekken en begeleiden. Bedrijven in BlueChem kunnen ook rekenen op gespecialiseerde dienstverlening op het vlak van financiering, innovatie, juridisch advies, data analytics en business development dankzij strategische partners BNP Paribas Fortis, Deloitte, Deloitte Legal, Port of Antwerp en SAS.