Frank en Martine in hun bakkerij Frank en Martine in hun bakkerij. Foto: W&F

60-jarig bakkerskoppel verhuisde naar het centrum en wil nog tien jaar doorgaan

Frank en Martine Vandewalle-Goossens verhuisden onlangs hun bakkerij van de rand naar het centrum van de gemeente. Het koppel is er 60 en wil van geen ophouden weten. Frank creëert een vleugje Provence in het centrum van de gemeente. Ze hebben samen al heel wat watertjes doorzwommen.

Frank en Martine begonnen in 1984 een bakkerij in de Sint-Antoniuslei in Mariaburg. “We combineerden dat toen met onze “Breakfast Club” waarmee we tal van ontbijten leverden. In 1995 ben ik in de voedingsindustrie gaan werken. Gedurende 15 jaar was ik op zelfstandige basis actief in de voedingsindustrie. Ik reisde de wereld rond met bakkerijgrondstoffen. Martine werkte toen als tandartsassistente. Toen de tandarts ermee stopte, namen we het besluit om opnieuw een eigen bakkerij te beginnen. We openden in 2017 onze zaak aan de Bredabaan tegenover Carrefour Market. Maar eigenlijk droomden we al lang van een zaak in het centrum van de gemeente. Er zijn er trouwens hoe langer hoe minder. Toen we vernamen dat de eigenaar van het pand waar we zaten zou verkopen, begonnen we uit te kijken naar een locatie in het centrum en die vonden we op de plek waar de kledingzaak “Formen” gevestigd was. Het was niet eenvoudig maar we zijn nu toch opnieuw vertrokken voor tien jaar”, zegt de 60-jarige en bijzonder energieke Frank.

Frank aan de slag in zijn atelier. Foto: W&F

De in Brasschaat geboren en getogen bakker is eveneens bekend van het vegetarisch ei dat hij ontwikkelde. “Dat was in 2016. We produceerden toen een plantaardig ei. Eén van de ingrediënten was op basis van algen. De start was bijzonder succesvol maar op een bepaald ogenblik mocht onze leverancier van dat bepaalde ingrediënt niet meer leveren, kwestie van patenten. Bijzonder jammer was dat.”

Authentiek

Frank wil met zijn brood en gebak de sfeer van de Franse Midi oproepen. “We trekken al lange tijd ieder jaar naar Frankrijk. Ik doe niets liever dan elke ochtend in alle vroegte de markten in de dorpjes af te schuimen. Ik stap ook bij de bakkers in hun atelier binnen. Ze zijn daar zeer gastvrij. Onnodig te zeggen dat ik daar veel heb geleerd. Zo heb ik mijn “fougasses” ontwikkeld. Het is een eigen variant op hetgeen ik onder meer in Avignon zag. Ik noem mijn brood “autenthiek” omdat het nog echt ambachtelijk wordt gemaakt en ik heb de indruk dat de klanten dat appreciëren. Verder heb ik een hekel aan eenheidsworst. Je moet creatief blijven.”

Martine Goossens en Frank Vandewalle. Foto: W&F

Knelpuntberoep

Op dit ogenblik is La Boulangerie die nu “debakkerij” heet samen met Patisserie Manus de enige warme bakker in het centrum van de gemeente. Dat was vroeger wel anders. “Maar nu is het echt een knelpuntberoep aan het worden. Ik wil nog tien jaar voortdoen, maar onze twee zonen zitten in een totaal andere branche. Het is bijzonder moeilijk om goed personeel te vinden voor de bakkerij. Ik hoor dat er in de bakkerijscholen ieder jaar maar enkele leerlingen afstuderen. Wij hebben gelukkig een goede kracht gevonden voor de weekends. Zij komt in de bakkerij helpen en mijn vrouw heeft tijdens de weekends hulp in de winkel. We wilden het altijd kleinschalig houden”, zegt Frank die nog enkele ideetjes in de frigo heeft zitten.

“Ik denk aan een Brasschaatse gebak. Iedere gemeente zou toch zoiets moeten hebben. Ik heb in het verleden zo al eens een en ander uitgeprobeerd, maar we moeten er nog werk van maken. Ik hoop ooit met het gemeentebestuur rond de tafel te kunnen zitten”, besluit Frank.