Nieuws Antwerpen 64% van de Antwerpenaren voorstander van elektrisch rijden

64% van de Antwerpenaren voorstander van elektrisch rijden

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

64% van de Antwerpenaren voorstander van elektrisch rijden

ANTWERPEN – De elektrische wagen is steeds prominenter aanwezig in het straatbeeld. Maar wie is de motor achter die transitie naar elektrische mobiliteit? Bedrijven nemen het voortouw, maar wat met de Antwerpenaar? Hoe staat die tegenover elektrische wagens? Daar is tot vandaag nog weinig over gekend. Daarom bevroeg het onafhankelijke onderzoeksbureau Profacts in opdracht van het elektrische automerk Polestar 2.008 Belgen, waarvan 298 Antwerpenaren. De resultaten in een notendop.

  • Amper 1 op 5 (19%) Antwerpenaren heeft ervaring met elektrisch rijden. 2% van de bestuurders is eigenaar van een elektrische wagen, 17% kon al ervaring opdoen met elektrisch rijden. Dit is in lijn met de nationale cijfers, waarbij 21% van de Belgen al een eerste ervaring met een EV kon opdoen. De interesse is hoger bij de jongere generatie: 1 op 4 Antwerpenaren onder de 55 jaar heeft al met een elektrische wagen gereden, tegenover 9% van de 55-plussers. Uit de nationale cijfers blijkt dat mensen die al ervaring hebben met elektrisch rijden een positievere attitude hebben. Sterker nog, 80% van de EV-bezitters staat achter de beslissing om elektrisch te rijden en ziet zichzelf dit in de toekomst blijven doen.

 

  • De Antwerpenaar staat voorzichtig positief tegenover elektrisch rijden: 36% is enthousiast, terwijl een bijkomende 28% eerder positief is. In totaal is dus 64% positief over elektrisch rijden. De overige 36% ondervindt nog verschillende drempels om de overstap te maken. Ook hier bevestigt de Antwerpenaar de nationale resultaten, waarbij in totaal 60% positief of erg positief naar elektrisch rijden kijkt.

  • De belangrijkste redenen om voor een elektrische wagen te kiezen zijn duurzaamheid (56%), economische overwegingen (18%) en omdat het gezien wordt als de toekomst (17%). De 3 grootste remmen om de stap naar elektrisch rijden te zetten zijn de perceptie van de hogere kostprijs van een EV (59%), misvattingen over de beperktere actieradius van een elektrische wagen (19%) en de publieke laadinfrastructuur (18%).

 

  • Wanneer er wordt ingezoomd op het koopgedrag, is 1 op 4 bestuurders ervan overtuigd dat hun volgende wagen een elektrische zal zijn.

  • Volgens Antwerpse bestuurders is de infrastructuur vandaag nog niet voldoende aangepast aan een toekomst met elektrische mobiliteit. Amper 1 op 5 woont in de buurt van een publiek laadpunt en meer dan de helft van de Antwerpenaren zegt niet tevreden te zijn over publieke laadinfrastructuur en parkeergelegenheid voor elektrische wagens. Stedelijke infrastructuur scoort wel beter dan daarbuiten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.