70 jaar Nationale Patroonsdienst

patroon

De Nationale Patroonsdienst viert dit jaar zijn 70-jarig bestaan. Het sociaal secretariaat uit Merksem wordt vandaag geleid door de kleindochters van stichter Louis Müsing.

In 1946, bij het ontstaan van de RSZ, richtte jurist Louis Müsing in Antwerpen de Nationale Patroonsdienst op. Het erkend sociaal secretariaat stond van bij de start ter beschikking van KMO’s, kleine zelfstandigen en vrije beroepen. Het hoofddoel was - en is nog altijd - de sociale administratie voor de werkgevers behartigen. Ondertussen staan Ellen en Ann Müsing, kleindochters van de stichter, aan het hoofd van de Nationale Patroonsdienst. Begin volgende maand vieren ze met hun klanten het 70-jarig bestaan van het sociaal secretariaat.

Als advocaat met een grote interesse voor de middenstand vroeg grootvader Louis Müsing in 1946 de erkenning als sociaal secretariaat aan. Met het erkenningsnummer 650 op zak kon de Nationale Patroonsdienst van start gaan. Die maakte aanvankelijk deel uit van het Huis van de KMO’s aan de Lange Leemstraat 137 in Antwerpen. In 2000 besloot het sociaal secretariaat volledig apart verder te gaan, waarna de verhuis naar Merksem gebeurde.

In 1971 nam Jan Müsing de fakkel van zijn vader over. Hij was in totaal 30 jaar directeur van de Nationale Patroonsdienst. Na zijn overlijden in 2001 namen dochters Ellen en Ann de touwtjes in handen. Beiden waren er toen al verscheidene jaren werkzaam zodat ze het reilen en zeilen van het sociaal secretariaat kenden. Ellen heeft nu de functie van algemeen directeur; Ann is financieel verantwoordelijke.

“Na al die jaren bestaat onze doelgroep nog altijd uit KMO’s en vrije beroepen. We richten ons tot werkgevers met maximum 50 werknemers zonder personeelsdienst die behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding. Wij helpen hen met de hele rompslomp van de sociale administratie en de vaak wijzigende wetgeving, zodat zij daar zelf geen tijd aan moeten besteden. We onderscheiden ons van grotere spelers vooral door onze persoonlijke aanpak en de hoge flexibiliteit in onze dienstverlening”, benadrukt Ellen Müsing

“Onze klanten situeren zich vooral in de provincie Antwerpen. In feite kunnen werkgevers uit alle sectoren bij ons aankloppen, behalve dan overheidsinstanties. In de praktijk richten we onze dienstverlening op een 30-tal sectoren, o.a. bouw, horeca, kleinhandel, kappers, advocaten, boekhouders en garages. We willen onze klanten op een goede en persoonlijke manier verder helpen. Ze kunnen met een vraag of probleem hier ook altijd zelf langs komen”, vertelt Ann Müsing .

In 2001 waren 350 bedrijven klant bij de Nationale Patroonsdienst. Sindsdien is dat aantal gestegen tot 630 bedrijven die gezamenlijk 1.500 à 2.000 werknemers in dienst hebben. Op het sociaal secretariaat zijn 6 personeelsleden werkzaam. “We willen nog een beetje groeien, maar het is zeker niet de bedoeling om nog eens te verdubbelen in aantal klanten en in medewerkers. We hebben recent onze kantoren aan de Merksemheidelaan volledig gerenoveerd, zodat we onze dienstverlening in optimale omstandigheden kunnen verder zetten”, aldus nog Ellen Müsing.

De Nationale Patroonsdienst is aangesloten bij het economisch samenwerkingsverband Serviam + dat 12 leden telt. Dit maakt het onder meer mogelijk om onderling documentatie uit te wisselen, kosten te delen en samen aankopen te doen. De Nationale Patroonsdienst is ook lid van de Unie van Erkende Sociale Secretariaten.

Ann Müsing: “Constante vorming van onze medewerkers vinden wij heel belangrijk. Op die manier weten alle medewerkers van a tot z hoe ze lonen moeten berekenen en vertrouwen ze niet louter en alleen op het systeem zelf. Werkgevers kunnen met een gerust hart op ons beroep doen voor alle formaliteiten die nodig zijn bij de indiensttreding van personeel, zoals loonberekening en –verwerking, het opstellen van arbeidscontracten enz. Ook voor alle noodzakelijke aangiften en aansluitingen en voor sociaaljuridisch advies kunnen ze bij ons terecht.”