Op dit moment is 70% van de KMO’s in de provincie Antwerpen financieel gezond. De andere 30% heeft het moeilijk. Antwerpen heeft het grootste aantal KMO’s met kans op faling van heel Vlaanderen. Deze cijfers komen uit het jaarlijkse KMO-rapport van werkgeversorganisatie Unizo en Graydon Belgium. Dit rapport is intussen al aan zijn 8ste editie toe. “De bedrijven in onze provincie worden gezonder, maar waakzaamheid blijft geboden”, zegt provinciaal Unizo-directeur Sofi Van Ussel.
De studie is gebaseerd op de jaarrekeningen 2015 en beperkt zich tot ondernemingen tussen 0 en 50 werknemers en van eenmanszaak tot vennootschap. Goed om weten: 27% van alle Vlaamse KMO’s bevindt zich in de provincie Antwerpen.
De schuldgraad van Antwerpse KMO’s daalt, maar blijft hoger dan het Vlaams gemiddelde. Als minpunt valt de noteren dat de de rentabiliteit lichtjes daalt tegenover 2014, maar daar staat tegenover dat onze provincie toch nog hoger scoort dan gemiddeld in Vlaanderen. Over de afgelopen 5 jaar is het eigen vermogen van de bedrijven met bijna een kwart gestegen.
“De crisis en de voorzichtigheid bij de banken, samen met het invoeren van de notionele intrestaftrek hebben ondernemers aangemoedigd eigen kapitaal te investeren”, benadrukt Sofi Van Ussel. “De maatregel staat nu ter discussie. We pleiten ervoor om die kritisch te bekijken binnen de hervorming van de vennootschapsbelasting en bijvoorbeeld te koppelen aan verplichte investeringen in eigen land. Verder zien we dat jobcreatie dramatisch achterblijft. Het aantal KMO’s stijgt dan wel, het aantal eenmanszaken stijgt sneller. Zeker in onze provincie is dat een duidelijke trend. Hoewel de bedrijven er globaal gezonder voor staan, blijven stimulerende maatregelen voor het ondernemerschap nodig.”
(Met dank aan Paul Huysmans)