Bart Eyckmans, Olivier Spruyt en Koen Helsen bij de unieke verfmengmachine. Foto: koen fasseur Bart Eyckmans, Olivier Spruyt en Koen Helsen bij de unieke verfmengmachine. Foto: koen fasseur

A PLUS Carrosserie installeert eerste volledig geautomatiseerde verfmengmachine in ons land

Bart Eyckmans van A PLUS Carrosserie en Olivier Spruyt van Axalta Refinisch mochten de startknop indrukken van de eerste Irus Mix. Dat is de snelste volledig automatische verfmengmachine, die exact voldoende verf mengt voor een opdracht.

De installatie van de Axalta Irus Mix is opnieuw een mijlpaal in het carrosseriebedrijf van Bart Eyckmans. Net geen tien jaar geleden nam hij in de Hoge Weg in Hoevenen het carrosseriebedrijf van zijn vader over. Later kwam daar ook Carrosserie Willemen bij en verhuisde het bedrijf naar de KMO-zone Vloeiende in Kapellen. Ook daar breidde Bart Eyckmans verder uit en nu onder de naam A PLUS Carrosserie. De Kapelse ondernemer weet dat hij moet blijven innoveren en dat doet hij ook. De installatie van de volledig automatische verfmengmachine is daarvan het bewijs. Het feit dat het hier gaat om een Belgische primeur vindt Eyckmans een leuke surplus.

Bart Eyckmans: “Bij elke herstelling zorgt een fotospectrometer voor de juiste digitale kleurmeting. Via een database weten we welke kleuren er nodig zijn voor een herstelling. Normaal gaan onze spuiters dan aan de slag om al die kleuren te mixen. Dat gebeurt met de hand en vraagt de nodige tijd. Met de manuele manier moeten we een minimumhoeveelheid maken en dus blijft er vaak een rest over. Slim ontworpen flessen en de automatiseringsprocessen zorgen altijd voor een nauwkeurige dosering en het proces gebeurt ook veel vlugger dan bij het manueel mengen. Dat zorgt niet alleen voor een betere kostenefficiëntie, maar geeft ook tijdvoordeel. De nieuwe mengmachine is eenvoudig te bedienen, zodat iedereen ze kan gebruiken. Dat maakt onze spuiters vrij om meer productieve taken uit te voeren en dat verhoogt dan weer de capaciteit van het atelier”, legt Bart Eyckmans uit.

Minder verf

De mengmachine werkt met ergonomische flessen in verschillende maten. De flessen zijn trouwens gemaakt van 50 procent gerecycled plastic en kunnen tot de laatste druppel verf worden gebruikt. Er is dus zo goed als geen afval meer.

Baanbrekend

Olivier Spruyt van Axalta Refinish: “Aan deze baanbrekende technologie hebben we ruim drie jaar gewerkt. Toen Axalta Irus Mix werd ontworpen, was het onze bedoeling om een snelle, volledig geautomatiseerde en handsfree mengmachine te bouwen. De eerste installatie in België staat nu bij A PLUS Carrosserie in Kapellen en dat bewijst dat het bedrijf een erg toekomstgerichte bedrijfsvisie heeft.”

Vier openbare laadpalen als extraatjes. Foto: koen fasseur
Vier openbare laadpalen als extraatjes. Foto: koen fasseur

Publieke laadpalen

Om het energiegebruik onder controle te houden, installeert A PLUS Carrosserie een zonnesysteem op het dak. Uiteraard verbruikt het bedrijf de geproduceerde elektriciteit voornamelijk zelf. “Toch kunnen we op onze site nog vier publieke laadpalen plaatsen omdat we voldoende laadcapaciteit kunnen aanbieden aan de Kapellenaren. Kapels schepen Koen Helsen (Open Vld): “In de gemeente zijn er al tal van laadpalen, maar het is een aangename surplus dat de burgers ook hier hun wagens kunnen komen opladen.”