Nieuws Aantal faillissementen stijgt (opnieuw)

Aantal faillissementen stijgt (opnieuw)

Aantal faillissementen stijgt (opnieuw)

Het aantal faillissementen blijft toenemen, zo blijkt uit cijfers voor de voorbije maand april van handelsinformatiekantoor Graydon.

Tijdens de coronacrisis gold een moratorium waardoor gezonde bedrijven met betalingsproblemen tijdelijk beschermd waren tegen hun schuldeisers. Heel wat ondernemingsrechtbanken werkten tijdens de pandemie ook met verminderde capaciteit. Intussen normaliseert de situatie stilaan. Zo merkt Graydon op dat verschillende administraties – de RSZ in het bijzonder – geleidelijk hun dagvaardingen ter faling hernemen.

664 faillissementen vorige maand

En dat blijkt ook uit de Graydon-cijfers voor april. De ondernemingsrechtbanken spraken 664 faillissementen uit: 36 procent meer dan april vorig jaar en zowat dubbel zoveel als in 2020. Toch blijven de cijfers nog steeds onder het precoronaniveau, zo merkt Graydon op.

Eerder bleek al uit cijfers van het Belgisch statistiekbureau Statbel dat er in Vlaanderen in maart uitzonderlijk veel faillissementen werden opgetekend. Graydon wijst vooral richting de provincie Antwerpen, waar in de eerste vier maanden van het jaar 662 bedrijven over de kop gingen: het hoogste aantal in vijf jaar tijd.

Transportsector getroffen

Als naar de sectoren wordt gekeken, blijkt dat vooral de transportsector het zwaar te verduren krijgt, met 197 falingen op vier maanden tijd. “Dat is het hoogste aantal faillissementen dat binnen deze sector werd uitgesproken in het afgelopen decennium”, klinkt het bij Graydon.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.