Accel zet accountants bijeen

accelAls IT-dienstverlener voor kmo’s bracht Accel accountants van verschillende kantoren uit het Antwerpse bijeen voor een rondetafelgesprek in Edegem. Ze wisselden van gedachten over de digitalisering van hun sector. De technologische innovaties gaan razendsnel. Ze bieden kansen aan de ene kant, maar allerlei gevaren steken eveneens de kop op. Accountancykantoren kunnen het pad naar een volledige digitalisering beter en sneller effenen door deels samen te werken en ervaringen uit te wisselen.

De huidige trend van digitalisering leidt zonder enige twijfel tot een “paperless office”. Daarover waren de aanwezige accountants het snel eens. Uiteindelijk zal IT instaan voor de bewaring, verwerking en presentatie van alle relevante boekhoudgegevens. Maar wanneer zal dat punt bereikt kunnen worden? Het moet eerst allemaal mogelijk zijn en ook de hele sector moet mee willen in dit verhaal.

“Een ander gegeven is dat de markt overspoeld wordt met nieuwe software. Maar het gaat te hard. Overnames verlopen overhaast. Nieuwe programma’s worden te snel gelanceerd en accountants kunnen de vele updates amper bijhouden. Nog geen enkel pakket voldoet bovendien op alle vlakken”, vat Marc De Swaef, managing director van Accel, de eerste bevindingen van zijn gesprekspartners samen.

De grootste verzuchting van de accountants aan de rondetafel is nog fundamenteler. Sommige softwareproducenten bemoeilijken de data-uitwisseling, waardoor ze zichzelf op termijn uit de markt duwen. Het zou voor de accountancykantoren ideaal zijn als de softwarepakketten meer met elkaar communiceren en modulair opgebouwd zijn. Vandaag moet er nog al te vaak dubbel werk verricht worden.

Een ‘digitaal accountantskantoor’ botst voorlopig ook op andere grenzen. Hoe veilig is digitale dataopslag? Wat is de rechtsgeldigheid van een gefotografeerd btw-bonnetje? En hoe onderteken je een document op legale wijze digitaal? Op dat vlak formuleerden de aanwezige accountants meteen een hele reeks vragen en bedenkingen. Hiervoor verwachten ze eerst duidelijke regels en een heldere communicatie. Pas dan kunnen accountants, medewerkers en klanten de overstap maken naar een digitale werkomgeving.

“De accountants hebben ons initiatief voor de rondetafel geapprecieerd. Vooral de kans die we hebben geboden om met elkaar in gesprek te gaan en kennis uit te wisselen, werd echt gesmaakt. Dit heeft ertoe geleid dat ze vanaf nu de handen in elkaar slaan om meer relevante ervaringen en tips te delen. Wie zich daar graag bij aansluit, kan bij ons eenvoudig de contactgegevens van collega’s opvragen”, aldus nog Marc De Swaef.

Accel ondersteunt kmo’s met IT-diensten en IT-infrastructuur. Het ISO-gecertificeerd bedrijf heeft zich gespecialiseerd in cloud- en SaaS-oplossingen. De 40 medewerkers van de 2 vestigingen in Edegem en Herentals bieden support aan meer dan 400 klanten.