Maarten Avonts Zaakvoerder Maarten Avonts.

Acom gaat sollicitanten betalen: “Enige preselectie zijn tien meerkeuzevragen”

Zo’n 100 werkzoekenden kunnen vanaf augustus hun kans wagen bij IT-bedrijf Acom uit Wilrijk. Na inschrijving nemen ze deel aan het sollicitatiespel ‘Acomplish’ en worden ze per dag betaald. Het spel wordt begin juli nog getest door leerlingen van de AP Hogeschool Antwerpen.

Acom bestaat sinds 1989 en is actief in de IT-sector. In 2022 nam Maarten Avonts het bedrijf over. Er werken 32 mensen.

Acomplish start op 5 augustus. "Bij mijn weten zijn we het eerste bedrijf dat op deze manier, met vergoedingen voor sollicitanten in een eliminatierace, nieuwe krachten zoekt", zegt zaakvoerder Maarten Avonts. "Wie zich aanmeldt op onze website, zal tien meerkeuzevragen moeten beantwoorden, dat is de enige preselectie. Dan starten er vijf kandidaten per week. Op het einde van zo’n week stoten de besten door naar een high potential track. In totaal zullen er tot het einde van het jaar zo’n 110 mensen hun kans kunnen wagen en ons kunnen tonen wat ze in hun mars hebben."

"Het traject staat open voor iedereen", vervolgt hij. "Een gezonde interesse in IT en gedrevenheid zijn belangrijker dan diploma’s, er zijn verder eigenlijk geen vereisten. Zo zijn bijvoorbeeld onze meest ervaren mensen een ex-schrijnwerker en een ex-barman."

Op het einde van het traject verwacht Acom twee tot vijf mensen te kunnen aanwerven.