Nieuws Antwerpen Aggéres plaatst waterkeringsmuren

Aggéres plaatst waterkeringsmuren

Aggéres plaatst waterkeringsmuren

aggeresAggéres Flood Solutions zorgde er afgelopen zomer voor dat de parking van Q-Park aan het NMBS-station van Berchem niet langer onder water kan lopen. Bij hevig  onweer krijgt de buurt van de Posthofbrug regelmatig af te rekenen met wateroverlast. Dankzij de technieken van het bedrijf uit Schoten  hoort dit voor de ondergrondse parking aan het treinstation alvast tot het verleden.

Parkeerbedrijf Q-Park liet daar door het bedrijf uit Schoten  een automatische waterkeringsmuur plaatsen “De poort zit verscholen in de grond en staat aan de uitrit van de parking in de Uitbreidingstraat. Aan de inrit nabij de tramhalte is er in principe geen risico op overstroming omdat het maaiveld daar een stuk hoger ligt”, zegt Oliver Femont van Aggéres.

“De poort drijft in een bassin en wordt door het water naar boven gestuwd als de riolering het regenwater niet meer aankan. Eens boven klemt ze zichzelf automatisch vast. De poort is 3,4 meter breed en gaat 1,25 meter omhoog. De poort stijgt zonder dat iemand tussenkomt, ook als de stroom uitvalt”, aldus Oliver Femont.

Q-Park kwam via ingenieursbureau Arcadis in contact met Aggéres en met hun waterkeringssysteem. Afgelopen zomer bewees de poort, ook wel Self Closing Flood Barrier genoemd alvast haar nut. “Het probleem zal zich niet meer voordoen. Het concept is uniek. Er bestaat in de wereld geen veiliger systeem dan  de toepassing van de kracht van het wassende water.”

Aggéres wordt gerund door de broers Anthony en Oliver Femont en is onderhand ook sterk internationaal actief zoals in Nederland en Groot-Brittannië.  Behalve dit specifieke geval waarbij  een parkeergarage werd beschermd richt de onderneming zich met haar “flood solutions” nog op tal van andere situaties waarbij wateroverlast dreigt. Ook op een ruimer vlak en voor grotere infrastructuurwerken heeft Aggéres de knowhow in huis. De naam van het bedrijf verwijst overigens naar het Latijnse woord voor dijk…

De systemen voor de oprichting van een waterkeringsmuur werden door de broers uitgewerkt in overleg met het onderzoekscentrum Sirris van Agoria, het Innovatiecentrum en het IWT. Ze startten hun bedrijf op in 2010 en slaagden erin om hun technologie in de loop van de jaren verder te perfectioneren.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.