twee-beelden-cutout Themabeeld / Shutterstock - Jorge De Corte / ReBatch.

AI-bedrijf ReBatch biedt alternatief voor ChatGPT en traint Nederlandstalig taalmodel

ReBatch, een bedrijf dat op maat gemaakte AI-oplossingen bouwt voor en met organisaties, ontwikkelde een Nederlands taalmodel dat is afgestemd op een half miljoen gesprekken.

​ReBatch is opgericht in 2022 en bouwt op maat gemaakte AI-oplossingen voor  en samen met organisaties. Het bedrijf koppelt zich bewust los van grote spelers en garandeert AI-oplossingen in eigen beheer en volledig onder eigen controle. ReBatch maakt onderdeel uit van de Cronos Groep en ligt in Kontich.

Het AI-bedrijf ontwikkelde Reynaerde 7B, een Nederlandstalig taalmodel vernoemd naar het eeuwenoude verhaal over de vos Reynaert, een van dé meesterwerken van de Nederlandse literatuur. Door het model te voeden met eigen data is het in principe perfect mogelijk om een taalmodel te ontwikkelen dat gerichte antwoorden geeft, aangepast aan de Belgische en Vlaamse realiteit.

500.000 conversaties

“Het is onze missie om AI-oplossingen te ontwikkelen die op zichzelf staan en niet gecontroleerd worden door grote techgiganten”, zegt medeoprichter van ReBatch Jorge De Corte. “Door dit model te ontwikkelen, willen we organisaties tonen dat het mogelijk is om AI-modellen gericht te trainen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de grote spelers en grote investeringen.”

Met het open-source model Mistral van de gelijknamige Franse start-up als basis, trainde ReBatch het taalmodel met zo’n 500.000 conversaties, data die automatisch werden gegenereerd. Op die manier slaagde het bedrijf erin om een taalmodel te ontwikkelen dat fatsoenlijk Nederlands ‘spreekt’.

​Volgens het bedrijf valt het trainen van AI-modellen met eigen data niet te onderschatten. “Het laat onder meer toe om gevoelige informatie in eigen beheer te houden en het wapent een organisatie ook tegen hogere prijzen, wijzigende licenties en andere mogelijke beperkende factoren”, besluit De Corte.