Traiteur Patrick Anthonissen Alfa Fish Traiteur Patrick Anthonissen is bij Alfa Fish al klant sinds 1995. Foto: koen fasserur

Alfa Fish opent nieuwbouw van 1.500 vierkante meter: “We willen de grootste visverwerker van Vlaanderen worden”

Vishandel Alfa Fish op Groot Veerle in Brecht opende dinsdag een nieuwbouw van waaruit het verse vis verdeelt. Het is campagnetijd dus het was druk: federaal ministers Annelies Verlinden (CD&V) en Paul Van Tigchelt (Open Vld), en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kwamen langs om het jonge ondernemerschap te loven.

Steven Timmermans kwam in 2015 in het bedrijf van zijn ouders en twee jaar later vervoegde broer Christophe het visbedrijf. “Vandaag starten we een nieuw hoofdstuk”, stelt Christophe. “De voormalige haringrokerij van zo’n vierhonderd vierkante meter uit de Tweede Wereldoorlog waarin sinds de jaren vijftig niet meer is geïnvesteerd, is nu een state-of-the-art verwerkingsbedrijf van 1.500 vierkante meter.”

De nieuwbouw telt 360 zonnepanelen voor de koelingen en een CO2-koelinstallatie. “We recycleren onder meer piepschuim voor hergebruik in de bouw, en visgraat tot fonds en dierenvoeding. Daarnaast denken we aan het welzijn van onze werknemers. We investeerden in een krattenwasser die driehonderd kisten per uur reinigt. Voordien gebeurde dat manueel met een hogedrukreiniger, dit is nu ergonomisch en properder. We voorzien ook in opleidingen voor meer werkkansen.”

Ruim 7.000 ton per jaar

De broers Timmermans steken hun ambities niet onder stoelen of banken. “We hopen de grootste Vlaamse visverwerker te worden. We gaan voor Vlaamse vis voor Vlaamse horeca”, stelt Steven. Alfa Fish zit nu in de top drie als horecagroothandel en is de nummer 1 Vlaamse invoerder van tonijn.

“We groeiden in zes jaar tijd van negentien naar zestig werknemers. Die verwerken nu ruim 7.300 ton vis per jaar, terwijl dat zes jaar geleden nog ruim 1.800 ton vis per jaar was. Zestien bestelwagens leveren de vis uit over het hele land. De omzet verzesvoudigde van 4 naar 24 miljoen euro. We zitten op schema om te groeien richting 30 miljoen euro dit jaar, de eerste vier maanden is de omzet met zo’n 20 en 30% gestegen.”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), en federale ministers Annelies Verlinden (CD&V) en Paul Van Tigchelt (Open Vdl) leren vis fileren bij Alfa Fish. Foto: koen fasserur

Directeur Tom Premereur van de Vlaamse Visveiling benadrukte graag dat de visserij een kleine sector is, maar dat die verduurzaamt en kostenefficiënt werkt. “Dit doen we onder meer door te innoveren en digitaliseren, de maximale quota te respecteren en kleine vis niet mee te vangen, en ten slotte door samen te werken, ook met de lokale handelaars. Alfa Fish is het mooiste voorbeeld dat het ook op land snel vooruitgaat. Wie doet het hen na in zes jaar tijd?”

Brechts schepen van Lokale Economie Kris Janssens (N-VA) was ook onder de indruk. “Dit is een verhaal van groei en innovatie, het resultaat van hard werken en een goede visie. Economische vooruitgang en milieubewustzijn gaan hier hand in hand. Ze investeren in nieuwere machines en maken onze regio sterker en veerkrachtiger”, meent hij.

Jan Jambon voelde zich in de nieuwe fileerzaal ‘als een vis in het water’: “In deze periode voor de verkiezingen worden we zowat dagelijks gefileerd”, knipoogde hij. “Vrijdag visdag mag dan nog een begrip zijn, zelden komt er Noordzeevis als zeekat en hondshaai op ons bord. Alfa Fish geeft een impuls aan onze lokale visverwerking.” Ook collega’s Paul Van Tigchelt en Annelies Verlinden kwamen mee vis fileren.

Ministers Annelies Verlinden, Paul Van Tigchelt en Jan Jambon proeven van verse Ierse oesters. Foto: koen fasseur

Gezonde vis

Voedingsdeskundige Michael Sels van UZA kende de Vistafel niet, wel de groothandel. Hij pleit ervoor om meer goede zaken te eten, en vis zit daar zeker bij. “Het is leuk om mensen te inspireren, naast zalm en kabeljauw bestaan er nog zoveel vissoorten, denk maar aan pieterman en pladijs, die zijn heerlijk in een papillotte of op de barbecue, voor de bereiding helpen ze hier zeker ook in winkel, ook oesters zijn gezond. Gezond eten betekent niet vanalles niet meer eten, maar meer gaan voor iets kwalitatiefs.Alfafish slaat numet de focus en verwerking van Noordzeevis een belangrijke brug naar de consument.”

“De zeetong en pladijs voeren we qua volume het meeste aan, maar de griet, tarbot, lotte en zeeduivel zijn bekender bij de consument. Daarna volgen nog onder meer de rode poon en hondshaai”, vult Christophe Timmermans aan.

Voedingsdeskundige Michaël Sels aan UZA vindt het gezond om vis op het weekmenu te zette,. Foto: koen fasseur

Michel Timmermans, de vader van de huidige CEO’s, nam in 1997 de vishandel over. Sinds de zonen aan het roer staan evolueerde de zaak enorm. Ze bedienen dagelijks tot vijfhonderd horecaklanten. Een daarvan is Patrick Anthonissen van traiteur en feestzaal Molenhof in Brecht. Hij is er al klant sinds 1995.

“Toen heette de zaak nog Roem der Kempen. Voor mijn gerechten klop ik graag aan bij lokale handelaars”, legt hij uit. “De goede verhouding prijs en kwaliteit, het uitgebreide assortiment en de flexibiliteit op zon- en feestdagen maken dat ik meer dan ooit voor Alfa Fish blijf kiezen.”

De Vistafel van Alfa Fish is een zeer bekende viswinkel op Groot Veerle. Foto: koen fasseur

De ministers knippen officieel het lint om de nieuwbouw te openen. Foto: koen fasseur

In de nieuwe afdeling verse vis wordt duidelijk hoeveel vis Alfa Fish verwerkt. Foto: koen fasseur