Amerikaanse erkenning voor FluiDDA

fluiddafluiddaHet bedrijf FluiDDA kreeg van de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel, Belcham in New York de prijs als meest beloftevolle onderneming van het jaar. FluiDDA is wereldleider in het onderzoek naar aandoeningen van de luchtwegen. Belcham helpt Belgische bedrijven bij hun commerciële expansie in Amerika.

Zaakvoerder Jan De Backer van FluiDDA heeft zich als ingenieur toegespitst op de analyse van luchtstromen en kwam daarmee in de medische wereld terecht. Zijn Computational Fluid Dynamics Analyse helpt artsen, farmabedrijven en ziekenhuizen bij de genezing van de luchtwegen. Jan De Backer werkte als lucht- en ruimtevaartingenieur met specialisatie aerodynamica een tijdlang voor Boeing in de Verenigde Staten. Hij tekende er computersimulaties uit om na te gaan welke invloed luchtstromen kunnen hebben op vliegtuigonderdelen. Tot zijn vader-longarts aan het UZ In Antwerpen zich afvroeg of diezelfde principes ook niet konden toegepast worden op de luchtstromen in de longen. Op basis van die data zouden betere longgeneesmiddelen kunnen aangemaakt worden.

FluiDDA werd in dit opzicht opgestart in 2005 en heeft met een multidisciplinair team van ingenieurs en medici FRI gelanceerd, (Functional Respiratory Imaging). Met FRI wordt de impact van nieuwe medicamenten tegen longziektes bestudeerd. Vooral farmabedrijven hebben veel belangstelling voor de technologie van het bedrijf uit Kontich. Het is er hen om te doen efficiëntere medicaties te ontwerpen waardoor elke patiënt ook de juiste puffer krijgt. Betere diagnoses leiden ook tot snellere efficiëncy en uiteindelijk ook tot besparingen.

Na de oprichting kende FluiDDA een razendsnelle ontwikkeling. Het bedrijf zette verschillende samenwerkingen op met academische onderzoeksgroepen en internationale farmaceutische bedrijven en opende daarnaast nog vestigingen in India en de VS. In 2016 verwacht de onderneming ook in Portugal en Japan zijn deuren te openen.