Nieuws Antwerpen Anders bouwen

Anders bouwen

Anders bouwen

Het Antwerpse ABN Architecten realiseert momenteel samen met aannemingsbedrijf CLT (Cross Laminated Timber) uit Oevel een opmerkelijk appartementsgebouw in het hart van de stad.
Het complex van vijf verdiepingen hoog wordt namelijk zo goed als volledig in hout opgetrokken. Omdat deze methode tal van voordelen biedt, is architect Nicolas Vanderhaeghen vastbesloten om naast andere technieken verder deze weg in te slaan.
Een groot spandoek voor de werf met daarop ‘Wij bouwen anders’ vlak over het oude gerechtsgebouw maakt dit meteen duidelijk.

ABN Architecten maakt gebruik van een systeem waarbij kant en klare stukken ter plaatse worden gemonteerd. Eerder pasten ze deze manier van werken al toe op de bijzondere woning – in de vorm van een omgekeerde stoel – die kunstenaar Wim Tellier bouwde in Malle.

Nicolas Vanderhaeghen, oprichter en zaakvoerder van ABN Architecten, ziet vele voordelen in het bouwen met CLT, zeg maar het hout dat gebruikt wordt bij dit speciale procédé.
“Het is om te beginnen een bijzonder snelle manier van bouwen. Op een kleine week stond het gebouw van 5 verdiepingen aan de Britselei recht”, vertelt Vanderhaeghen enthousiast. Alles zit hem volgens de architect in de voorbereiding. “Het volledige gebouw wordt in detail uitgewerkt in een 3D-simulatie. Alle delen die we vooraf op de computer uittekenen, worden nog voor het eigenlijke bouwen in de fabriek geproduceerd.”

Architect Vanderhaeghen berekent dat bouwen volgens dit procédé zo’n 15 tot 17 procent goedkoper is dan de meer traditionele manieren van bouwen. “Het is ook een zogenaamd droog bouwproces waardoor de muren meteen kunnen geschilderd worden, wat ook weer tijd bespaart. Het hout geeft bovendien een warm gevoel.”
Als het van ABN Architecten afhangt, is het dus zeker niet het laatste project dat ze met CLT realiseren. “Anders bouwen” is voortaan dan ook het motto.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.