Nieuws Antwerpen Antwerpen als diamantcentrum onder druk

Antwerpen als diamantcentrum onder druk

Antwerpen als diamantcentrum onder druk

diamantcentrumIn de eerste helft van dit jaar is de handel van ruwe diamant in Antwerpen met meer dan 12 procent toegenomen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die diamantbedrijvenfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC) bekendmaakte. De handel in geslepen diamant nam af, met iets meer dan 6 procent.

Antwerpen positioneert zichzelf als hét internationale handelscentrum voor diamant. Het gaat dan wél steeds duidelijker om handelscentrum voor ruwe diamant. De grootste producenten van ruwe diamant zoals de Zuid-Adfrikaanse mijnen, de maatschappijen uit Lesotho, uit Australië en Canada brengen hun ruwe goederen naar Antwerpen waar ze binnen de vier grote beurzen getaxeerd en verhandeld worden.

Tot en met juni dit jaar werd voor 58,45 miljoen karaat aan ruwe stenen uitgevoerd en 51,40 miljoen karaat ingevoerd. Dat is een stijging van respectievelijk 13,3 en 12,2 procent tegenover de periode januari-juni in 2013. De exportwaarde bedroeg 8,14 miljard Amerikaanse dollar (+7,2 procent). De importwaarde was 7,86 miljard dollar (+12,1 procent).

Als handelscentrum voor geslepen diamant moet Antwerpen steeds meer concurrentiële druk verwerken van centra als Dubai, Tel Aviv en Hongkong. Dat Antwerpen hier terrein verliest wordt door de sector toegeschreven aan het vaak onstabiele fiscale klimaar waaronder de diamantbedrijven in Antwerpen vaak moeten werken. In de afgelopen maanden hebben ook verscheidene fiscale dossiers voor ophef gezorgd.

De export van geslepen diamant daalde met 6 procent tot 3,28 miljoen karaat. De import daalde 6,7 procent tot 3,65 miljoen karaat. De waarde van de verhandelde diamant steeg echter wel. Voor de export ging het om een stijging van 6,1 procent tot 7,57 miljard dollar. De importwaarde steeg echter 16,4 procent (+1,14 miljard dollar) tot 8,13 miljard dollar.

De karaat is een gewichtsmaat in de diamantwereld en staat voor 0,2 gram diamant. 1.000 karaat diamant is dus 0,2 kilogram diamant.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.