Nieuws Antwerpen Antwerpen/Brussel scoort hoog als logistieke locatie

Antwerpen/Brussel scoort hoog als logistieke locatie

Antwerpen/Brussel scoort hoog als logistieke locatie

ringDe regio Antwerpen/Brussel is in alle opzichten de tweede beste logistieke toplocatie van heel Europa. Dat blijkt uit een omvattende studie van Prologis. Alleen het Nederlandse Venlo doet beter. Antwerpen/Brussel voelt dan wél de hard opzittende concurrentiële druk van Rotterdam.

De Benelux, Duitsland en Frankrijk staan bekend als de zogenaamde “blauwe banaan.” Dit is het economisch hart van Europa. Vooral de Benelux maakt daar een integraal deel uit vanuit. Het logistieke bedrijf Prologis heeft uitgemaakt dat de drie toplocaties uit de blauwe banaan effectief drie regio’s uit de Benelux zijn: Venlo, Antwerpen/Brussel en Rotterdam. Bedrijven die zich in die omgeving vestigen hebben logistiek alleen maar troeven in handen.

De experten van Prologis hebben hun cijferanalyses gemaakt op basis van vier criteria: de logistieke infrastructuur, de werknemers, de inbreng van de overheid en het aanbod aan vastgoed. Het Nederlandse Venlo scoort op die manier op alle fronten: Venlo is perfect gesitueerd ten aanzien van Duitsland en België. De strategische toegangswegen tot de streek zijn heel performant, de transportkosten liggen er lager dan elders, de flexibiliteit van de werknemers is optimaal en de regelgeving van de kant van de overheid is best leefbaar.

Antwerpen/Brussel moet het de facto afleggen ten aanzien van Venlo maar de resultaten van de regio mogen best gezien worden. Alleen moet Antwerpen/Brussel uitkijken want de concurrentie van Rotterdam wordt heel erg voelbaar. Volgens voorzichtige prognoses zou Rotterdam in 2018 de positie van Antwerpen/Brussel kunnen overnemen.

Indien alleen rekening zou gehouden worden met de logistieke ligging van de regio zou Rheinland/Ruhr volgens Prologis de absolute Europese nummer één zijn. Alleen doet Rheinland/Ruhr het dan weer niet zo goed ten aanzien van andere criteria.

Opmerkelijk ook: de snelle opmars van Roemenië dat als land een draaischijffunctie heeft ten aanzien van Oost-Europa.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.