Nieuws Antwerpen Antwerpen in de ban van de Ronde van Vlaanderen

Antwerpen in de ban van de Ronde van Vlaanderen

Antwerpen in de ban van de Ronde van Vlaanderen

Antwerpen staat dit weekend helemaal in het teken van de koers met tal van activiteiten, want de stad is klaar om een pak koersliefhebbers te verwelkomen voor de start van de de 101ste editie van ‘Vlaanderens mooiste’ wielerklassieker.

Zaterdag 1 april rijden een 7000-tal wielertoeristen hun eigen Ronde van Vlaanderen, de We Ride Flanders Cyclo. De deelnemers aan de twee langste afstanden (200 en 237km) vertrekken tussen 7u en 8u aan de Grote Markt en volgen grotendeels de route van de profs de dag erna. Alle info over mobiliteit voor buurtbewoners vind je hier. De helft van de deelnemers komen speciaal uit het buitenland, enkelen zelfs uit verre exotische bestemmingen.

Op zondag 2 april om 8 uur opent het fandorp op de Groenplaats zijn deuren. Daar kunnen koersliefhebbers tot 18 uur gratis terecht om de echte Ronde van Vlaanderen-sfeer op te snuiven.
Om 8.30 uur worden de renners in teamverband op de Grote Markt aan het publiek voorgesteld.
Om 10.30 uur klinkt het startschot voor de wielerklassieker aan Het Steen. Ook de komende vier jaren (tot 2021) rijdt het peloton via de Waaslandtunnel opnieuw door het Waasland, net als in de periode van ’77 tot ’97, toen de Ronde in Sint-Niklaas startte. Het zwaartepunt van de wedstrijd ligt in de Vlaamse Ardennen waar na 260km en heel wat kasseistroken en korte, mythische hellingen de aankomst ligt in Oudenaarde.

Tot 14.30 uur zijn er op de Grote Markt dj-optredens en dan is het tijd om de finale van de Ronde van Vlaanderen te volgen op het groot scherm in het fandorp op de Groenplaats. Het volledige programma vind je hier.

Wielrennen is een echte volkssport en brengt mensen samen. De Ronde is traditioneel een volksfeest. Bovendien is een sportevenement van dit formaat een perfecte hefboom om het grote publiek meer aan het bewegen te krijgen, een niet te onderschatten maatschappelijke waarde.

De promotionele waarde valt ook niet te onderschatten. Een wielerklassieker als de Ronde is bij koersliefhebbers bekend in binnen- en buitenland. De vrt zendt de Ronde integraal uit op de nationale zender één, goed voor een gemiddelde van een kleine  miljoen kijkers. De voorstelling van de renners op de Grote Markt en de start van de koers aan Het Steen worden volledig in beeld gebracht, goed voor een gemiddelde van ruim 300.000 kijkers die Antwerpen te zien krijgen. De uitzending van de Ronde van Vlaanderen wordt bovendien overgenomen door de belangrijkste EBU-netten in Europa en er worden highlights gegeven van de wedstrijd in diverse landen als Canada, de VS, Australië en ook heel wat landen in Azië. Goed voor een kijkcijferaantal van 40 miljoen mensen. Op deze manier worden ook de andere troeven (monumenten, de Schelde, wereldhaven, diamantstad, kunstschatten, mode, …) ook in de verf gezet.

Bovendien biedt De Ronde heel wat economische return dankzij de vele nationale en internationale bezoekers die erop afkomen. De Antwerpse hotels lijken dit weekend met 90% alvast goed bezet. Zondag is het de eerste zondag van de maand en bijgevolg ook  winkelzondag. Een ideale gelegenheid voor bezoekers om de start van de Ronde van Vlaanderen te combineren met een shoppingdag in de stad.

Naar aanleiding van het vertrek van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen, maakte Visit Antwerpen een nieuw fietsplan dat bij de bezoekerscentra van Visit Antwerpen te verkrijgen en te downloaden is op www.visitantwerpen.be. Om zo weinig mogelijk mobiliteitshinder te ondervinden kan je best www.visitantwerpen.be/nl/detail/mobiliteit raadplegen voor je je naar Antwerpen begeeft op 1 en 2 april.

Schepen voor toerisme Koen Kennis: “De economische impact van dergelijk groot, internationaal evenement is niet te onderschatten. We weten dat toeristen naar Antwerpen komen voor het belevingsaspect: vaak koppelen ze een museumbezoek of een evenement aan winkelbezoeken en/of een restaurantbezoek of een gezellig terrasje. Daarom zetten we in Antwerpen dan ook ten volle in op grote evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen, Winter in Antwerpen of – zoals vorig jaar – de Tall Ships Races.”

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.