Nieuws Antwerpen Antwerpen is de 29ste duurzaamste stad ter wereld

Antwerpen is de 29ste duurzaamste stad ter wereld

Antwerpen is de 29ste duurzaamste stad ter wereld

sustainable-cities-index-2016Het wereldwijd actieve ontwerp- en adviesbureau Arcadis, dat ook een kantoor in Antwerpen heeft, publiceerde zopas de tweede editie van de Arcadis Sustainable Cities Index. Deze index rangschikt 100 wereldsteden volgens 32 indicatoren, opgedeeld in drie categorieën: people – planet – profit. Zurich komt eruit als de meest duurzame stad ter wereld.

De categorie “people” groepeert sociale indicatoren die bijdragen tot het algemeen welzijn, zoals onderwijs, gezondheid en veiligheid. De “planet” indicatoren geven een beeld van de milieuprestaties van een stad zoals de luchtkwaliteit, het aandeel van hernieuwbare energie en de blootstelling aan natuurrampen. Tot slot werden onder de noemer “profit” economische indicatoren in kaart gebracht zoals de tewerkstellingsgraad, het ondernemingsklimaat en het bruto binnenlands product van de stad. Ook mobiliteit en openbaar vervoer dragen bij aan de economische score van steden.

Volgende steden halen de top 10: 1. Zurich, 2. Singapore, 3. Stockholm, 4. Wenen, 5. Londen, 6. Frankfurt, 7. Seoul, 8. Hamburg, 9. Praag en 10. München.

Antwerpen prijkt op de 29ste plaats in de index. Brussel op de 40ste. Antwerpen behaalt een goede score op de “people” factoren, met een mooie 11de plaats in deze sub-index. Dit heeft te maken met de relatieve gelijkheid van inkomens in België. Ons land is op dit gebied bij de beste wereldwijd, samen met Nederland, Zweden en Tsjechië. In de “planet” sub-index komt de Scheldestad op de 37ste plaats. De hoge uitstoot van broeikasgassen en het weinige groen in de stad doen Antwerpen dalen in deze sub-index. In de economische “profit” sub-index staat Antwerpen op de 40ste plaats. De hoge tewerkstellingsgraad is de voornaamste economische troef van Antwerpen. Samen met Edinburgh heeft Antwerpen wat dat betreft wereldwijd een leiderspositie. De haven, die een tewerkstellingspool van formaat vormt, draagt hiervoor haar steentje bij.

Meer info in de video die hier te bekijken is.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.