Nieuws Antwerpen Antwerpen mooiste site van Total

Antwerpen mooiste site van Total

Antwerpen mooiste site van Total

totaltotaltotalDe Antwerpse raffinaderij van Total behoort tot de zes sites die de Franse oliegroep in de komende jaren verder wil uitbouwen. Op het moment dat de hele oliemarkt in beweging komt is er geen sprake van dat de raffinaderij in de Scheldestad zou gesloten worden, stelt Philippe Sauquet, het hoofd van de divisie raffinage en chemie.

De spectaculaire val van de olieprijzen leidt tot even spectaculaire ontwikkelingen in de oliemarkten. Verscheidene olieconcerns zijn er noodgedwongen toe overgegaan om niet-rendabele installaties stil te leggen. Ook bij Total worden alle opties bekeken. Enkele tijd terug besloot de Franse groep de relatief kleine raffinaderij van Duinkerke te sluiten.

De Antwerpse werknemers van Total moeten zich totaal geen zorgen maken, zei de nieuwe baas van de divisie raffinage en petrochemie, de Fransman Philippe Sauquet onlangs tot de redactie van de krant De Tijd. “Het is de beste site die we hebben.”

Total nam enkele jaren geleden de activiteiten van het Belgische Petrofina over. Daaronder ook de raffinaderij in Antwerpen en verscheidene petrochemische installaties van het vroegere Petrochim. Het raffinagecomplex annex petrochemiefabrieken werd al die jaren verder uitgebouwd. In die mate dat Antwerpen vandaag als een van de zes beste platformen binnen de groep beschouwd wordt.

Eind 2013 werd overigens een groot bijkomend investeringsproject van liefst 1 miljard euro aangekondigd. Het gaat erom dat er een nieuwe installatie gebouwd wordt die diesel en huisbrandolie met een ultra laag zwavelgehalte gaat aanmaken. Op die manier reageert Total op de gestelde milieu-eisen en de verandering in de vraag. In een tweede luik van het investeringsproject worden raffinagerestgassen omgezet in goedkopere petrochemische grondstoffen. Op die manier wordt Antwerpen verder versterkt tot een doorgedreven geïntegreerd raffinage- en chemiecomplex.

Het project Optara is ondertussen in volle uitbouw. Verscheidene modules werden inmiddels al overzee en langs de weg aangevoerd en worden onderhand in elkaar gepast. Volgens directeur-generaal Hilde Luystermans moet het investeringsproject begin 2016 operationeel zijn.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.