coronachallenge

Antwerpen neemt extra maatregelen om ondernemers te ondersteunen

ANTWERPEN - Op maandag 4 mei start een voorzichtige en geleidelijke herneming van de economische activiteit in ons land. Om die herneming in Antwerpen te versnellen en Antwerpse bedrijven te helpen de crisis te overleven, keurde het Antwerpse stadsbestuur een breed pakket aan nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers goed. De cashpositie van bedrijven versterken, de heropstart bevorderen en inzetten op innovatie, staan daarbij centraal.

Nadat op 20 maart een eerste pakket maatregelen werd goedgekeurd om Antwerpse bedrijven en verenigingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis, focust dit pakket bijkomende maatregelen op de industriële kmo’s en start-ups/scale-ups.

"Industriële bedrijven zijn zwaar getroffen door de coronacrisis door problemen met toelevering, minder bestellingen en het feit dat thuiswerk hier vaak niet mogelijk is. Start-ups en scale-ups zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze vaak in een fase zitten met weinig omzet en veel investeringen", stelt Schepen voor Economie, Innovatie en Digitalisering Claude Marinower.

De nieuwe initiatieven zijn een mix van specifiek Antwerpse maatregelen en maatregelen die maximaal aansluiten bij federale en Vlaamse initiatieven.

Op het niveau van de cashpositie zijn er twee belangrijke maatregelen:

  • De vermindering van de belasting op drijfkracht, hefkracht en motoren als gevolg van inactiviteit in het aanslagjaar 2020 mag verrekend worden in het aanslagjaar zelf. Zo kunnen ondernemers vervroegd aanspraak maken op deze vermindering. De aanvraagprocedure hiervoor wordt vereenvoudigd.
  • Wie een overheidsopdracht binnenhaalt of een raamakkoord afsluit, moet steeds een borg betalen. Voor kleine opdrachten wordt die borg nu geschrapt. Borgen kleiner dan 2.500 euro worden teruggestort. Voor hogere borgtochten wordt terugstorting onderzocht.

Op het vlak van de heropstart voorziet de stad onder meer het volgende:

  • Tijdens de heropstart zullen veel ondernemers zich graag laten adviseren op het vlak van onder meer de fysieke heropstart van activiteiten, financiën, fusies en overnames. Samen met relevante partners zal de stad ‘best practices’ delen en ondernemers helpen om bedrijfsactiviteiten weer op te starten.

Wat het versterken van de innovatie betreft:

  • De stad voorziet 1 miljoen euro voor een nieuwe oproep aan bedrijven om innovatieve projecten uit te werken die hulp bieden in deze crisistijden. De eerste oproep richtte zich op digitale projecten die snel konden worden ingezet. De nieuwe oproep zal digitale en andere projecten steunen die structuurversterkend zijn.
  • Bij ‘cocreatietrajecten’ koppelt Antwerp. Powered By Creatives kmo’s aan creatieve ondernemers om een innovatietraject voor de kmo uit te werken. De stad stelt 80.000 euro ter beschikking voor 50 extra trajecten.

Ook voor de diamantsector worden specifieke acties ondernomen:

  • De stad ondersteunt innovatietrajecten om diamantbedrijven futureproof te maken en zet ook hier ‘cocreatietrajecten’ op.
  • De geldigheidsduur van het kwaliteitslabel ‘Antwerp Most Brilliant’ wordt automatisch met zes maanden verlengd.

Op www.ondernemeninantwerpen.be/corona staat up-to-date informatie over de richtlijnen, de stedelijke en andere steunmaatregelen, initiatieven van en voor ondernemers en preventietips, alsook verschillende oproepen aan bedrijven om hulp te bieden.