Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Antwerps bedrijf CMB.TECH bouwt Afrika’s eerste groene waterstoftankstation

Het Belgische CMB.TECH, met hoofdkantoor op de Gerlachekaai in Antwerpen, is begonnen met de bouw van het eerste openbare tankstation in Afrika met on-site groene waterstofproductie. Dat kondigt het bedrijf donderdag aan in een persbericht.

De site ligt in Walvis Bay, Namibië, en maakt gebruik van zonne-energie om de waterstof te maken. De strategische ligging zou directe toegang moeten bieden tot de belangrijke scheepvaartroutes. Ook in Antwerpen heeft CMB.TECH al een soortgelijk station. "Onze faciliteit zal waterstof leveren aan vrachtwagens, schepen en spoorwegtoepassingen", klinkt het.

Als onderdeel van het project wil CMB.TECH ook een heuse waterstofacademie oprichten. Zo moeten lokale mensen opgeleid kunnen worden in waterstoftechnologie en de toepassingen ervan. "Dit geeft Namibiërs expertise en creëert lokale banen", aldus nog het persbericht. Het waterstoftankstation zal naar verwachting midden 2024 operationeel zijn.

Tien hectare 

Het project omvat een zonnepark van tien hectare groot. De installatie maakt gebruik van zonne-energie om waterstof te produceren, die vervolgens beschikbaar wordt gesteld aan het waterstoftankstation voor vrachtwagens en zware toepassingen.

"Dit is een zeer belangrijke investering voor de CMB Groep", besluit CEO Alexander Saverys. "Het is het eerste grote waterstofproductieproject in Afrika en zal bewijzen dat groene waterstof efficiënt en goedkoop kan worden geproduceerd met hernieuwbare, Afrikaanse zon."