Ronny Bertels van Mourik Ronny Bertels, general manager: “We zoeken verschillende profielen, van hoogopgeleide ingenieurs tot ongeschoolde arbeiders.” Foto: Michel Van der Auwera

Antwerps bedrijf Mourik bestaat 50 jaar en zoekt extra volk: “We trekken champagne open als we een nieuwe werknemer vinden”

Het Antwerpse bedrijf Mourik, met hoofdkantoor aan de Groenendaallaan, viert zijn 50ste verjaardag. Ooit begonnen met industriële reiniging, focust het nu op complexe bouwprojecten en het ontmantelen van nucleaire installaties. En daarvoor zoekt het zestig extra medewerkers, wat een immense opgave is.

De Antwerpse dochteronderneming van de Nederlandse groep Mourik zorgde onder meer voor de onderkeldering van het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary terwijl het originele gebouw moest blijven staan. Een lastige operatie, maar dat is precies waar Mourik in uitblinkt.

Het bedrijf krijgt doorgaans ingewikkelde bouwprojecten toegewezen zoals renovaties van ziekenhuizen of grote betonconstructies. Het is bijvoorbeeld betrokken bij het baanbrekende Project One van Ineos. Mourik is ook gespecialiseerd in (grondwater)saneringen, nu heel actueel vanwege de PFAS-vervuilingen op grote werven. Het ontmantelen van nucleaire installaties is een belangrijk speerpunt naar de toekomst toe.

Ronny Bertels. Foto: Michel Van der Auwera

De Antwerpse vestiging van Mourik groeide de afgelopen vijf jaar van 220 naar 330 werknemers. En er staan nog zestig vacatures open. “Rekruteren is dus heel belangrijk, daar steken we heel veel tijd en geld in”, vertelt general manager Ronny Bertels.

“Mourik zoekt werknemers met verschillende profielen, van hoogopgeleide ingenieurs tot ongeschoolde arbeiders en alles wat ertussen zit. Vroeger trokken we een fles champagne open als we een opdracht binnenhaalden. Nu doen we dat als we iemand nieuw in dienst kunnen nemen.”

Duurzaamheid en arbeidsvreugde

Een van de bijzondere bouwprojecten die Mourik de komende jaren wil realiseren is een nieuw kantoorgebouw voor het bedrijf zelf. “Het lastenboek voor de architect bevatte maar twee woorden: duurzaamheid en arbeidsvreugde”, benadrukt Bertels. Het nieuwe gebouw, tussen Kinepolis en het Havenhuis, moet ook een nieuwe blikvanger worden. Bedoeling is dat de werknemers er tegen 2028 hun intrek nemen, klaar voor de volgende vijftig jaar. “Duurzaamheid is toch wel een missie van ons, met alle technieken die we in huis hebben om de wereld wat beter te maken voor de volgende generaties”, besluit Bertels.

Vrachtwagens van Mourik. Foto: Michel Van der Auwera