Veton Foto: Veton

Antwerps bedrijf Veton lanceert eerste design laadpaal

ANTWERPEN - De Antwerpse start-up Veton ontwerpt luxueuze laadpalen voor elektrische wagens. Ze moeten niet alleen gebruiksvriendelijk en duurzaam zijn, maar ook iets klassevol uitstralen, vinden ondernemers Jens Téblick en Brend Brentjens. Met de eerste design laadpaal van Belgische makelij, probeert Veton bij te dragen aan een mooiere wereld, in alle betekenissen van het woord.

Veton werd opgericht in 2020 door Jens Téblick en Brend Brentjens, voormalige oprichters van Lemon Companies, een IT-bedrijf gespecialiseerd in digitale oplossingen op maat. Na een vijfjarig parcours bij Lemon, besloten Téblick (CTO) en Brentjens (creatief directeur) hun knowhow te bundelen in een gloednieuwe start-up.

Samen met Jens' vader, Luc Téblick, die met zijn bedrijf Heatsail outdoor heating- en verlichtingsproducten ontwerpt en produceert, staken zij de koppen bij elkaar en zag Veton het levenslicht. Voor de laadtechnologie werd een samenwerking aangegaan met Phoenix Contact, een familiebedrijf dat marktleider is op gebied van elektrificatie, netwerkkoppeling en automatisering, en verantwoordelijk voor de technologie in zowat 70% van de bestaande DC snelladers op de markt.

De laatste jaren is de vraag naar laadoplossingen alsmaar gestegen. Met zijn luxueuze en gebruiksvriendelijke laadpalen biedt de Antwerpse start-up Veton hiermee een antwoord aan zowel particulieren als ondernemingen. “Bovendien is de all-in-one Veton laadpaal duurzaam in design en gebruik. In tegenstelling tot bij de concullega’s zit bij een Veton laadpaal alle elektronica in een aparte kast, waardoor iedere component makkelijk te vervangen is en de componenten ook niet onderhevig zijn aan de weersomstandigheden”, klinkt het bij Veton.

 

Het oog wil ook wat

“De laadpalen bestaan uit natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen. Daarenboven werkt Veton met staal, een duurzame bouwstof die veel langer meegaat dan aluminium of plastic. Bovendien verbruikt staal veel minder energie en is het makkelijker om te produceren dan zijn minderwaardige alternatieven.”

Het oog wil ook wat en dat heeft het Antwerpse ondernemersduo goed begrepen. “Met zijn laadpaal bewijst Veton dat duurzaamheid ook verfijnd kan zijn en verfraait het zowel opritten van residentiële woningen als bedrijfsparkingen met zijn knap design. Bovendien zijn de laadpalen compatibel met bijna alle mogelijke domoticaplatformen, personaliseerbaar met een logo of bedrijfsnaam en beter bestand tegen de weerselementen door hun plasticvrij ontwerp.”

 

De wereld veroveren

Vetons verwachte groei telt een installatie van 100 nieuwe laadpalen per maand. “We geloven sterk in een volledig elektrische toekomst waar elektrisch rijden een belangrijk deel van uitmaakt. Elektriciteit gaat alsmaar meer decentraal geproduceerd worden bij gunstige omstandigheden (windenergie/zonnepanelen) en batterijen zoals die van elektrische auto’s dragen dan bij aan het bufferen en optimaal inzetten van die decentraal geproduceerde groene energie”, legt medezaakvoerder Jens Téblick uit.

“Vandaag al kunnen onze laadpunten ingezet worden dankzij een slimme sturing om het net te balanceren en we zijn dan ook heel enthousiast dat we deel kunnen uitmaken van alle nieuwe mogelijkheden die de toekomst op dat vlak zal brengen.”

De laadpalen van Veton kunnen in heel Europa worden geïnstalleerd. Naast België zijn alvast de eerste projecten opgestart in Nederland, Zwitserland en Spanje. Met de Benelux als startpunt, hoopt Veton internationaal terrein te winnen, met als volgende stap de Verenigde Staten.