Team Cubitec.jpg Foto: Cubitec

Antwerps IT-bedrijf Cubitec wil impact maken via technologie: “We focussen ons op duurzame bedrijven”

ANTWERPEN - Bedrijven zoeken anno 2023 naar steeds meer manieren om van deze wereld een properdere plek te maken. Thomas Wynants, Alexander Verbruggen en Michiel Steegmans hebben, om op die vragen antwoorden te vinden, vier jaar geleden Cubitec uit de grond gestampt. Cubitec is een digital agency dat software ontwikkelt voor een aantal grote kmo’s en corporates, voornamelijk binnen de duurzaamheidssector. Zo mag het bedrijf, ondanks hun jonge bestaan, nu al bekende namen als de Colruyt Group en Bebat tot hun klantenportefeuille rekenen.

Het laatstgenoemde bedrijf is één van de paradepaardjes van de techspeler. Bebat is al decennialang dé voortrekker als het aankomt op recycleren. De kans is groot dat je al hebt gehoord van de typische inzamelbakken in supermarkten, scholen en recyclageparken waar je je batterijen in moet stoppen. In Vlaanderen zijn ze bijna niet weg te denken uit het straatbeeld. Maar ook een grote speler als Bebat komt de laatste jaren voor enkele uitdagingen te staan.

Slimme inzamelbakken

De batterijenmarkt evolueert met rasse schreden, maar dit brengt een probleem met zich mee. Zo worden er bijvoorbeeld lithium-batterijen gebruikt in onder meer elektrische fietsen. “Die zijn erg brandbaar en vereisen bijgevolg verhoogde veiligheidsmaatregelen. Vroeger werden batterijen ingezameld in  ‘domme’, plastieken bakken. Nu zijn deze uit metaal gemaakt en bovendien voorzien van hoogtechnologische sensoren in het deksel. Zo zijn er momenteel 24.000 in de omloop, verspreid over heel België”, vertelt Steegmans.

“Die meten hoe vol die bakken zijn, hoelang het deksel openstaat, maar ook de temperatuur binnenin wordt gemeten, net om te behoeden dat er geen brand ontstaat. Op vraag van Bebat bouwden wij een integratieplatform om aan de hand van de stroom aan data die uit de sensoren komt, te voorspellen wanneer alle inzamelcontainers vol zullen zitten. En daarop sturen wij dan de hele logistieke planning van Bebat aan. Gevolg is dat ze veel efficiënter kunnen ophalen en zo spaart de recyclagefirma daarenboven honderdduizenden kilometers aan benzine uit. Bebat trekt al jaren volop de kaart van een groener klimaat, en mede door het IoT device wordt het bedrijf zelf ook nog een stuk duurzamer.”

 

 

De IT-oplossing, die Cubitec op een handvol maanden in elkaar bokste, werpt zijn vruchten af, want in mei 2022 ging Cubitec met het Bebat-project aan de haal met de Computable Award voor beste ‘IT Project van het Jaar’ binnen de categorie ‘Enterprise’. Die prijs kregen Steegmans en de medezaakvoerders van het jonge softwarebedrijf uit handen van niemand minder dan Prins Laurent.

Digitale kinderopvang

Het Antwerpse softwarebedrijf richt zich daarnaast op problemen van particulieren. Mensen met kinderen kunnen zich misschien voorstellen dat de zoektocht naar kinderopvang niet altijd van een leien dakje verloopt, zeker niet als ze daarnaast nog een hoop andere kopzorgen hebben.

Laat dat nu net een van de kwesties zijn waar Cubitec een digitaal hulpmiddel voor heeft gebouwd. “Met het platform ‘Opvang.Vlaanderen’ krijgen ouders een handig overzicht waar hun kind allemaal terecht kan, en dat in heel Vlaanderen. Het is zowat de Airbnb van de kinderopvang”, zegt medeoprichter Michiel Steegmans. “Het werkt vrij eenvoudig. Je krijgt een kaart te zien met alle mogelijke opvangplaatsen. Vervolgens kan je je zoektocht verfijnen door een aantal voorwaarden te filteren. Zo is het mogelijk om te zeggen dat je een onthaalouder wenst met een vaste prijs. Eens je keuze vastligt, kan je online meteen een aanvraag doen via het platform.”

Vandaag doen 40% van de Vlaamse gemeenten beroep op Opvang.Vlaanderen. “Dat maakt meteen ook dat we marktleider zijn met dit systeem”, zegt Steegman.

 

Mens verbinden met technologie

Het mag stilaan duidelijk zijn dat Cubitec, en vooral de mannen achter de onderneming, ambitie uitademen. Maar die ‘wilde’ plannen en innovatieve IT-oplossingen kunnen natuurlijk alleen maar voortspruiten uit een duidelijke visie. Die visie is deels gebouwd op een leuze, en die is niet plotsklaps uit de lucht komen vallen, geeft Steegmans aan. “We hebben daar echt grondig over nagedacht”, lacht de zaakvoerder van Cubitec. “We hebben vorig jaar, met de hulp van werkgeversorganisatie Voka, een strategietraject doorlopen. Daar waren ook oefeningen bij om te kijken waar we als bedrijf naartoe wouden evolueren. En vervolgens hebben we geprobeerd om in één tekende zin te omschrijven wat we als bedrijf doen, die als volgt luidt: ‘We verbinden mens en technologie in de ontwikkeling van digitale producten, met een positieve impact op de samenleving’.”

“Verbinden spreekt voor zich”, gaat Steegmans verder. “Als je met digitale technologie bezig bent, dan is dat het allerbelangrijkste. We doen wat we doen om mensen te kunnen helpen, om het leven een stukje gemakkelijker te maken. Daar schuilt echter nog een diepere betekenis achter. Wij connecteren namelijk IT-systemen en bouwen daar intelligente lagen bovenop”, legt hij uit. “De positieve impact slaat op het feit dat we met onze software-oplossingen steeds de kaart van duurzaamheid willen trekken”, zegt Steegmans.

En ook in de toekomst wil Cubitec hoge toppen scheren. “We willen over enkele jaren een van de leidende productstudio’s zijn rond duurzaamheid in België. En daarvoor moeten we op termijn meer kapitaal ophalen, zodoende te kunnen investeren in nieuwe digitale producten. Maar we willen evengoed geld stoppen in jonge mensen met goede ideeën om hen mee te ondersteunen die ideeën te realiseren en in de markt te zetten”, aldus Michiel Steegmans.