Hans Kluwer en Marc Coppens Marc Coppens en Hans Kluwer.

Antwerps ondernemersduo lanceert investeringsfonds EverBlue met focus op B2B-software bedrijven

Serie-ondernemers Marc Coppens (Yuki, Deskflow, Hutix) en Hans Kluwer (Intersentia, Winbooks, Corporify) hebben met hun nieuw investeringsfonds EverBlue een eerste investeringsronde van meer dan 20 miljoen euro afgerond. EverBlue investeert in private-equity fondsen die een focus hebben op tech en B2B software.

Het initiatief ligt bij Marc Coppens, die na de verkoop van het boekhoudsoftware bedrijf Yuki op zoek was naar alternatieve beleggingsmogelijkheden omwille van zijn toenemende ontevredenheid in klassiek vermogensbeheer: “Het beleggen op de beurs is voor sommige mensen zeker zinvol, maar voor ondernemers zoals wij is dit te passief en te grillig. Ook het rendement is niet vergelijkbaar met rendement dat je realiseert als je een eigen bedrijf uitbouwt", benadrukt Marc Coppens. Hij nam Hans Kluwer, ondernemer achter Intersentia (nu Lefebvre Sarrut) en Winbooks (nu Exact Software) mee te nemen in zijn initiatief.

Als software-entrepreneurs zijn Marc en Hans via adviesraden en bestuursraden actief in de software-industrie. “Zo komen we op dagelijkse basis nog steeds in contact met een diversiteit aan private-equity fondsen, wat ons een inkijk geeft in de verschillende bedrijven en tendensen,” zegt Hans Kluwer. “Volgens ons is er geen betere basis om private-equity fondsen te beoordelen dan wanneer je rechtstreeks met hen contact hebt over een mogelijks concreet investeringsdossier.”

"In alle economische sectoren vormt software een belangrijk onderdeel in de werkprocessen en is er nog veel nood aan verdere digitalisering om efficiënter te werken. Denk maar aan onder meer de gezondheidssector, het onderwijs, de verzekeringswereld en de logistieke sector."

Het software businessmodel is bovendien gebaseerd op maandelijkse of jaarlijkse licentiecontracten met recurrente inkomsten. “Daarbij komt dat B2B software vaak heel diep verweven zit in de bedrijfsprocessen, waardoor bestaande software niet snel vervangen wordt en het zeer crisisbestendig is."

Nederlands marketing softwarebedrijf Spotler bijt de spits af

Het eerste project waarin EverBlue investeerde, is het Nederlandse marketing softwarebedrijf Spotler. Samen met een Zwitsers gespecialiseerde private-equity-investeerder en het Rotterdamse CNBB Equity Partners, heeft EverBlue een belangrijke participatie genomen in het bedrijf.

Beide initiatiefnemers investeren zelf voor een belangrijk bedrag mee in het fonds en zijn daardoor sterk betrokken. Bovendien keren ze hen als eerste een minimum rendement uit vooraleer zij op hun eigen inbreng een rendement realiseren.

Momenteel heeft MC Capital, de entiteit waarin Coppens en Kluwer hun krachten bundelen, met het EverBlue fonds al toezeggingen tot 30 miljoen euro met een veertigtal ondernemers, en hopen in 2024 ze af te ronden op 60 miljoen euro. Ondertussen heeft het reeds twee investeringen volbracht: het Britse HG Capital en softwarebedrijf Spotler.