Antwerpse bedrijven lanceren oproep om Oekraïense vluchtelingen te begeleiden naar werk

ANTWERPEN - Dibbs, Randstad, Start People en zelfstandigenorganisatie NSZ slaan de handen in elkaar om openstaande vacatures in te vullen met Oekraïense vluchtelingen. "Net omdat dit een erg specifieke aanpak vergt, gaan we deze uitdaging samen aan", klinkt het bij de organisatoren.

Vanuit verschillende organisaties en bedrijven worden er initiatieven genomen om vluchtelingen te helpen. Een aantal van deze mensen zijn ook inzetbaar om openstaande vacatures in te vullen. “Onze insteek is om samen met een aantal partners te focussen op werkgelegenheid. We benadrukken dat het menselijk en ethische aspect centraal staan in dit project. We willen samen grenzen verleggen en ons steentje bijdragen in deze crisis.”

Bereidheid bij werkgevers

“Integratie van de Oekraïense vluchtelingen houdt ook in dat gekeken moet worden naar werkgelegenheid”, zegt Nico Volckeryck, regiodirecteur van NSZ Antwerpen. “Bijna 3 op de 10 werkgevers zouden bereid zijn Oekraïense vluchtelingen op korte termijn in dienst te nemen, zo blijkt uit een enquête van NSZ. In Antwerpen ligt die bereidwilligheid nog een pak hoger. Aan die vraag willen wij met deze gecoördineerde aanpak tegemoetkomen. NSZ kan op deze manier haar netwerk activeren om deze mensen toegang te bieden tot potentiële werkgevers. We willen hen zo gestructureerd aan een gerichte job helpen die bij hen past. Op deze manier kunnen we ook vermijden dat deze mensen in het niet reguliere arbeidscircuit terechtkomen.”

Tijdelijke werkkrachten

“Dit alles brengt een groot aantal uitdagingen met zich mee. Joint ventures zoals dit initiatief zijn nodig om op grote schaal deze mensen te helpen aan een voor hun passende job”, zegt Dominic Potters, Business Development Manager bij Dibbs.

“Vluchtelingen die in België terechtkomen hebben uiteraard in de allereerste plaats behoefte aan ondersteuning rond huisvesting, voedsel, administratieve en juridische hulp en psychologische ondersteuning. Daarnaast zien wij mogelijkheden om het arbeidstekort op de markt in te vullen met tijdelijke werkkrachten. Een grote hoeveelheid bedrijven is ertoe bereid om de hand uit te reiken naar deze mensen in nood. Dibbs kan hierbij fungeren als technische partner met een communicatieplatform waar content gedeeld kan worden met de werkzoekenden en de werkgevers.”

Ondersteuning

Daarnaast moet er ook over gewaakt worden dat de relaties tussen werkgever en werknemers contractueel in orde zijn. En daar zijn gespecialiseerde partijen voor nodig. Randstad en Start People hebben voor dit initiatief ook aangegeven dat zij ondersteuning willen bieden op vlak van HR.

Organisaties die interesse hebben, kunnen vacatures delen via de website.