Nieuws Antwerpen Antwerpse bevolking verjongt spectaculair

Antwerpse bevolking verjongt spectaculair

Antwerpse bevolking verjongt spectaculair

park_spoor_noord_cargoWe beginnen met goed nieuws: de Vlaamse steden zijn aan het verjongen. Een deugddoende vaststelling in tijden van vergrijzing. En die verjonging is helemaal op de rekening te schrijven van Antwerpen en Gent. Dat blijkt uit een recente studie van de Vlaamse overheid. Dit is een vrij spectaculaire omslag ten opzichte van de toestand rond de eeuwwisseling, in 2000. Toen vond de vergrijzing vooral plaats in de steden en wilden jongeren die een gezin gingen stichten naar de groene rand van de steden trekken. Vijftien jaar geleden hadden de Vlaamse steden met minstens 50.000 inwoners het hoogste aandeel aan 65-plussers. Die trend is dus helemaal omgeslagen.

Vooral Antwerpen en Gent zijn dus fors aan het verjongen, maar ook Mechelen en Leuven, steden die ook behoren tot de zogenaamde Vlaamse ruit, in het centrum van het land.

In de steden die verder van het centrum liggen, zoals Hasselt, Roeselare of Turnhout neemt de vergrijzing voorlopig nog toe, soms zelfs in sterkere mate dan het Vlaamse gemiddelde. Brussel is niet in dit onderzoek opgenomen. De vergrijzing vindt nu vooral plaats op het platteland. De kust blijft volgens de Vlaamse studie de absolute uitschieter in de vergrijzing. In sommige gemeenten is nu al één op de drie een vijfenzestigplusser. En die trend zal zich in de nabije toekomst alleen maar doorzetten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.