OKO-app Foto: Ayes

Antwerpse blindenapp verovert internationale techmarkt

ANTWERPEN - De Antwerpse startup Ayes boekt internationaal succes met hun app die blinden en slechtzienden veilig de straat helpt oversteken. De OKO-app detecteert het moment waarop het verkeerslicht voor voetgangers op groen springt. De app van Ayes geeft dat signaal vervolgens door aan de gebruiker via geluid en trillingen.

Het verwonderlijke aan het technische snufje is het feit dat de iPhone-applicatie tot stand is gekomen door een samenwerking tussen slechtzienden en het bedrijf dat overigens nog maar een jaar geleden uit de startblokken schoot.

Blinden en slechtzienden kunnen voortaan met een gerust hart de straat oversteken, ook op plaatsen die niet uitgerust zijn met een geluidsignaal. De OKO-applicatie is getoetst op meer dan 150.000 afbeeldingen “en blijft zich verbeteren”, leest de website van het in Antwerpen gevestigde techbedrijf. “Het algoritme draait lokaal op uw toestel, wat betekent dat het consistent en betrouwbaar werkt”, klinkt het.

42.000 maandelijkse gebruikers

De onderneming aast in Vlaanderen, maar ook buiten onze landsgrenzen heen, op een erkenning als officieel hulpmiddel en terugbetaling door de overheid. Dat hun doelgroep almaar toeneemt, kan al in het voordeel van de jonge firma pleiten. En hun uitvinding lijkt aan te slaan, want de app werd al in behoorlijk wat Europese landen gebruikt door verenigingen van blinden en slechtzienden. In februari van dit jaar wist de Antwerpse uitvinding al vijfduizend keer iemand zonder kleerscheuren aan de overkant van de straat te krijgen. “Nu zitten we aan 42.000 keer per maand”, meent medeoprichter Willem Van de Mierop in De Tijd.

Wat het bedrijf ook in een bevoorrechte situatie brengt is het miljoen euro dat het heeft gecasht na een succesvolle kapitaalronde. “In totaal werd de app 200.000 keer gebruikt. Nog nooit heeft hij een rood licht onterecht voor een groen aangezien”, luidt de  veelbelovende tussentijdse conclusie van Van de Mierop.