Nieuws Antwerpen Antwerpse diamantairs versterken band met Rusland

Antwerpse diamantairs versterken band met Rusland

Antwerpse diamantairs versterken band met Rusland

diamantDe Antwerpse diamantairs hebben hun band versterkt met hun Russische collega’s. Ze sloten daartoe een samenwerkkingsakkoord af met het Russische bedrijf Alrosa, de grootste diamantproducent van de wereld.

Een en ander gebeurde in het kader van een jaarlijkse bijeenkomst met klanten die het Antwerp World Diamond Centere (AWDC) traditioneel organiseert. De documenten terzake werden ondertekend door Fyodor Andreev, de voorzitter van Alrosa en door Stéphane Fischler, de voorzitter van het AWDC.

Het akkoord legt de krijtlijnen vast van een intensieve samenwerking tussen beide partijen in oa. het promoten van de Russische diamantproductie op de Belgische markt en het uitbouw van een competitieve markt voor ruwe en geslepen diamant in Rusland. Beide partners hebben er zich toe verbonden om informatie uit te wisselen rond markttrends, technologische ontwikelingen en sectorbijeenkomsten. Het akkoord voorziet ook in de mogelijkheid om specifieke curussen zoals het sorteren van ruwe diamant op te zetten voor Russische studenten bij de Hoge Raad (HRD). Het AWDC en Alrosas zullen ook nauwer gaan samenwerken om expertise te delen rond de implementatie van het Kimberley Process Certificdation System dat de handel in zogenaamde bloeddiamanten moet onmogelijk maken.

Rusland is op het vlak van de diamanthandel een van de belangrijkste partners voor Antwerpen. In 2012 importeerde Antwerpen 17 miljoen karaat aan diamant met een waarde van 1,8 miljard euro. Dit is 20% van de totale Antwerpse import aan ruw. In de eerste helft van het jaar zat het cijfer al op 1 miljard euro. Antwerpen neemt daarmee 65% van de totale export aan ruw uit Rusland voor zijn rekening, zowel in termen van volume als waarde.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Antwerpen
Antwerpen

Slechts 2 nieuwe faillissementen

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Antwerpen, heeft in haar zitting van 28 september het faillissement van 2 bedrijven en zelfstandigen… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.