Nieuws Antwerpen Antwerpse FT Group bouwt kleine heftruck die autonoom paletten rondrijdt in het magazijn

Antwerpse FT Group bouwt kleine heftruck die autonoom paletten rondrijdt in het magazijn

Rendering van de Meerkat in een magazijn

Antwerpse FT Group bouwt kleine heftruck die autonoom paletten rondrijdt in het magazijn

WILRIJK – De in Wilrijk gevestigde transportspecialist FT Group lanceert binnen enkele weken een hoogtechnologisch snufje. De ‘Meerkat’ is een compacte heftruck die geheel zelfstandig paletten verplaatst. Het bedrijf richt zich op kmo’s die hun efficiëntie in het magazijn willen verhogen.

FT Group startte tien jaar geleden als monteur van transportbanden en is zich sindsdien gaan specialiseren in diverse transporttechnieken, automatisatie en onderhoudsdiensten van machineparken. Naast de tiende verjaardag viert het bedrijf binnenkort ook de komst van de Meerkat, een van de eerste volledig op Antwerpse bodem ontwikkelde autonome heftrucks.

De Meerkat is een AGV, een Automated Guided Vehicle. Het toestel verplaatst zonder menselijke interventie paletten van punt A naar punt B van het magazijn, met reflectoren die in de ruimte zijn aangebracht. “De Meerkat krijgt een signaal wanneer een palet klaar is om verplaatst te worden”, zegt Chris Peeters, oprichter en CEO. “Vervolgens neemt hij het palet mee en plaatst hij het op de juiste plek in het magazijn.”

Tot 150 machines per jaar

Met zijn compacte design en kleine draaicirkel is de Meerkat geschikt voor kmo’s. Het toestel heeft een hefvermogen tot 1.500kg en kan tot drie meter hoog heffen. “We bieden ook de optie om uit te breiden tot vijf meter”, zegt Peeters. De machine is geschikt voor tal van sectoren, waaronder de voeding, farma, maatwerk en logistiek.

In de aanloop naar de Open Bedrijvendag van Voka op 2 oktober houdt FT Group op 29 september een evenement voor zijn klanten. Daar zal de Meerkat gedemonstreerd worden. “We hebben nu al offertes lopen”, zegt Peeters. “We mikken op de verkoop van op termijn 100 à 150 toestellen per jaar.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.