Nieuws Antwerpen Antwerpse haven breekt in 2016 nieuwe records

Antwerpse haven breekt in 2016 nieuwe records

Antwerpse haven breekt in 2016 nieuwe records

havenDe Antwerpse haven heeft het afgelopen jaar een nieuw record gebroken. Er werd voor ruim 214 miljoen ton aan goederen overgeslagen. De overslag in containers rondt voor het eerst in de geschiedenis de kaap van 10 miljoen behandelde maritieme TEU’s (standaardmaat voor containers).

De ‘traditionele’ behandeling van goederen zoals fruit en papier gaat er wel op  achteruit, en dit als gevolg van de toegenomen containerbehandeling. Kolen- en ertsentrafieken dalen in alle Noordwest-Europese havens drastisch. De containertrafiek steeg tijdens de voorbije 12 maanden met 4,1 procent en klokt volgens verwachting af op 117.979.180 ton. Dit komt overeen met 10.056.603 behandelde TEU (+4,2%).

Volgens afscheidnemend havenbaas Eddy Bruyninckx zal de containertrafiek ook de volgende jaren blijven stijgen. “Deels ten nadele van het gewone stukgoed”, geeft hij toe. “Het is gewoon een onomkeerbare trend dat men alles in containers steekt, ook fruit en papier”.

Met deze groeicijfers versterkt Antwerpen haar marktaandeel in de Hamburg-Le Havre Range. De Scheldehaven is er de voorbije jaren onder meer in geslaagd om haar positie op het Verre Oosten gevoelig te verbeteren, en dit ten nadele van de onmiddellijke concurrenten Rotterdam en Hamburg.

De afgelopen jaren zijn er bij de internationale containerrederijen heel wat samenwerkingen en allianties ontstaan. Uiteraard met de bedoeling om kostenbesparingen door te voeren en efficiënter te kunnen gaan werken. In 2017 zal het maritieme toneel dan ook worden gedomineerd door groepen als 2M, Ocean Alliance en THE Alliance. Het zal er voor de havens op aankomen om in het vaarschema’s van deze ‘grote jongens’ opgenomen te worden. Tot nu toe is Antwerpen daar goed in geslaagd.

Het aantal zeeschepen steeg met 0,7%: op 31 december hebben ruim 14.500 zeeschepen de haven van Antwerpen aangedaan. Naast het toegenomen aantal schepen is vooral de bruto tonnenmaat spectaculair gestegen: +9,5% tot 402.665.000 BRT. Dit cijfer illustreert zonder meer het aanlopen van steeds grotere zeeschepen in Antwerpen: in 2016 telde Antwerpen er 458 (+13.000 TEU), het jaar voordien waren dat er in dezelfde categorie nog 320.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.