Antwerpse havenarbeiders leiden Braziliaanse collega's op

haventjehaventjeDe snelle efficiëncy van de haven van Antwerpen is internationaal bekend. Zowel de havenarbeiders, de bedienden als het management hebben flink wat ervaring in het runnen va nmoderne havenactiviteiten. Antwerpen is dan ook een van de snelste havens van de wereld.

In het verleden werd die knowhow al door APEC als maritiem opleidingscentrum geëxporteerd. APEC is als Antwerp/Flanders Port Training Center ervaren in het opzetten van  interactieve seminaries. Het ging dan vooral om praktijkgerichte cursussen voor bedienden en management.  De experten van APEC werden in dit opzicht uitgestuurd over de hele wereld. Ze waren zowel in Vietnam, in Haiti, in Suriname als in Brazilië.

APEC gaat nu in de toekomst ook internationaal samenwerken met OCHA, het opleidingscentrum voor havenarbeiders. OCHA leert havenarbeiders allerlei technische vaardigheden aan, scherpt het veiligheidsbewustzijn aan en leert omgaan met de meest diverse ladingtypes van zware machines en kranen. OCHA beschikt daartoe over een hele batterij aan simulatoren om havenarbeiders op een veilige en efficiënte manier op te leiden tot kwaliteitsvolle bestuurders van straddle carriers en kranen. OCHA werkt daartoe samen met de Antwerpse haven- en stuwadoorbedrijven.

APEC en OCHA gaan nu samenwerken om havenarbeiders in het buitenland een gelijkaardige opleiding te geven. De experten van beide instellingen gaan daartoe zowel ter plaatse gaan als de kandidaten in Antwerpen opvangen. Een eerste opleidingssessie werd in dit opzicht ondertussen al gegeven aan 12 Braziliaanse havenarbeiders.