Antwerpse hotels zoeken dringend personeel

rubens

Antwerpen telt 54 hotels met in totaal 4.273 kamers. Daarmee heeft Antwerpen het grootste aanbod van de vijf Vlaamse kunststeden, Antwerpen, Brugge, Gent, Mechelen en Leuven. Toerisme Vlaanderen heeft een diepgravende analyse gemaakt van de markt en daarbij oa. vastgesteld dat hét knelpunt voor de sector de zoektocht naar professioneel personeel blijkt.

De Vlaamse kunststeden hebben een internationale reputatie. Ze trekken dan ook een indrukwekkend interessant toeristisch publiek aan uit het verre buitenland. De Vlaamse hotelinfrastructuur blijkt in dit opzicht bevredigend. Toch zijn er duidelijk ook minpunten, heeft Toerisme Vlaanderen vastgesteld.

Antwerpen komt vrij goed uit de analyse. Met in totaal 4.273 kamers (2013) heeft de Scheldestad een sterke infrastructuur. Ter vergelijking: Brugge telt er slechts 3.409

Met 54 hotels waarvan bijna 30% viersterrenhotels zijn komt Antwerpen ook kwalitatief erg goed naar voren. 50% van het hotelaanbod is in particuliere handen. Dit neemt niet weg dat de geïntegreerde hotelketens toch ruim 66% van alle kamers controleren.

Antwerpen scoort dan wél wat minder goed wat de gemiddelde bezetting van de kamers betreft: 70,5%. Gent haalt in dit opzicht 76%.

Ook opmerkelijk: de Antwerpse hotels zijn in vergelijking met die van de andere Vlaamse kunststeden duidelijk goedkoper. In Antwerpen betaal je vandaag 70 euro voor een kamer zonder ontbijt. Mechelen is met 90 euro duidelijk het duurst.

Pijnpunt voor de hotelsector: de aanwering van goed gekwalificieerd personeel. Dat heeft uiteraard ook te maken met de relatief lage verloning, merken de analisten van Toerisme Vlaanderen aan. Ook in Antwerpen verdient een gemiddelde werknemer makkelijk 50% meer dan een hotelmedewerker. Daardoor kom je ook tot de vaststelling dat in Antwerpen slechts 0,23 FTE (full time equivalent) personeelslid ter beschikking staat voor één kamer.

Toerisme Vlaanderen trekt hier de conclusie uit dat de hotelopleiding zeker beter moet kunnen. Overigens hebben nog geen 12% van de hotelmedewerkers een diploma professioneel bachelor hotelmanagement. "Imagoversterking en een upgrading van het hoger hotelonderwijs moeten dan ook de belangrijkste doelstellingen van de toekomst worden," merkt de studie aan.