Nieuws Antwerpen Antwerpse kmo’s vinden weg naar alternatieve crowdlending

Antwerpse kmo’s vinden weg naar alternatieve crowdlending

Matthias Browaeys van WinWinner

Antwerpse kmo’s vinden weg naar alternatieve crowdlending

Crowdlendingplatform WinWinner heeft in 2021 zo’n 9 miljoen euro opgehaald via crowdlending in Vlaanderen. Dat is een verdrievoudiging van het opgehaalde kapitaal ten opzichte van het bedrag een jaar geleden. Vooral Antwerpse kmo’s vinden steeds gemakkelijker hun weg naar deze alternatieve financiering.

Bij crowdlending wordt er geld geleend aan een groeiende onderneming. Die belooft de lening met een jaarlijks rendement tussen 4% à 8% terug te betalen. Die interesten zorgen ervoor dat het aantal beleggers op een jaar met meer dan de helft (60%) gestegen is in Vlaanderen en dan vooral bij jonge mensen. Dat stelt het crowdlendingplatform WinWinner vast na analyse van hun data.

“De drempel voor crowdlending is zeer laag. Vanaf 500 euro kan je al beleggen. Dat levert je meer op dan het geld op je spaarboekje te laten staan. Zeker voor jonge mensen is het een interessante manier om meer uit hun geld te halen. Bovendien kunnen ze investeren in iemand die ze kennen. Dat maakt crowdlending veel persoonlijker en vertrouwelijker en dus populairder bij jongere mensen”, vertelt Matthias Browaeys, co-founder van WinWinner.

35% Antwerpse ondernemers

Elke maand klopten er in 2021 zo’n 132 ondernemers aan bij WinWinner om een crowdlending-campagne op te starten. Het leeuwendeel van hen (35%) komt uit de provincie Antwerpen. Het hoogste bedrag dat dit jaar werd opgehaald via WinWinner was 403.000 euro voor het Antwerpse Slow Cabins. Dat is een scale up die zelfvoorzienende eco design cabins verhuurt in het midden van eigen natuur dichtbij drukke centrumsteden.

“We merken dat banken niet snel geneigd zijn om te investeren in projecten die buiten de gekende ‘checkboxes’ vallen. Crowdlending was daarom een meer interessante optie voor ons.  Dankzij het opgehaalde kapitaal zijn we nu in staat om verdere stappen te ondernemen om ons netwerk van off grid eco design cabins in Belgie en nieuwe Europese regios in Europa verder uit te bouwen”, vertelt Xavier Leclair, CEO van Slow Cabins

Het Antwerpse Skybase haalde 320.000 euro op. Zij creëren software om inspecties uit te voeren binnen verschillende industrieën.  Op die manier willen ze de kosten voor dergelijke verplichte inspecties verlagen, terwijl ze de efficiëntie en veiligheid willen verhogen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.