Foto's: Voka Antwerpen-Waasland

Antwerpse ondernemers gaan met Voka op techmissie in Estland

ANTWERPEN, WAASLAND - Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland trekt samen met veertig deelnemers op driedaagse techmissie naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Vlaamse viceminister-president Bart Somers (Open Vld) leidt de delegatie.

Een ruime delegatie ondernemers brengen een bezoek aan het e-Estonia briefing center, het onderzoekscentrum voor cyberbescherming van de NAVO en lokale technkampioenen zoals Bolt. Ze houden zich bezig met de vraag: "Hoe wordt een noordelijke ministaat met amper 1,3 miljoen inwoners een van de sterkste digitale spelers ter wereld?"

Miljard euro

"Estland is een van de landen met het hoogste aantal start-ups per inwoner. En intussen zijn hier al bijna tien unicorns uit voortgekomen. Dat zijn bedrijven die meer dan een miljard euro waard zijn", vertelt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka, Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. "Ongezien toch voor een land dat qua oppervlakte een aantal inwoners eigenlijk een dwergstaat is. We willen een aantal van die bedrijven bezoeken, om rechtstreeks van de oprichters te horen hoe ze het verschil hebben gemaakt. "

Koploper digitale dienstverlening

Ook op vlak van e-Residency of digitale overheid loopt Estland ver voorop. Voor minister Bart Somers, bevoegd voor samenleven en binnenlands bestuur, een ideale gelegenheid om nieuwe ideeën op te doen. "Vlaanderen zet zeer sterk in op digitalisering met onder andere de lokale besturen. Estland is koploper in Europa op vlak van digitale dienstverlening", zegt hij bij de start van de missie.