Antwerpse Textgain gaat strijd aan met online IS-propaganda

[caption id="attachment_14983" align="alignleft" width="300"]Guy De Pauw en Tom De Smedt van Textgain Guy De Pauw en Tom De Smedt van Textgain[/caption]

Textgain, een spin-off van de Onderzoeksgroep Computertaalkunde UA, heeft een computerprogramma ontwikkeld dat het verschil onderscheidt tussen foto’s van je huisdieren en idolen, en foto's met oorlogswapens of strijders van terreurorganisatie IS. Begin dit jaar kwam Textgain met een ander slim programma voor de dag dat automatisch haatpredikende woorden en combinaties van woorden opspoort op sociale media. De combinatie met beeldverwerking laat nu toe om gerichter en accurater aan de detectie van haatspraak op sociale media te doen.

De sterkte van de technologie van Textgain, die gebaseerd is op state-of-the-art algoritmen uit de artificiële intelligentie, is dat ze zelfstandig op zoek gaat naar talige of visuele patronen in de data. “De Textgain-technologie leert met andere woorden zelfstandig hoe ze zo’n detectietaak moet oplossen”, zegt Guy De Pauw, medeoprichter van Textgain. “Dat zorgt niet alleen voor accurate voorspellingen, maar ook voor nieuwe ontdekkingen die mensenogen niet zouden hebben opgemerkt.”

Dit type van taaltechnologie werd aan de Universiteit Antwerpen ook al gebruikt voor tekstanalyse waarbij bedreigende situaties zoals extreemrechtse haatspraak, cyberpesten en online grooming (pedofilie, RDC) werden gedetecteerd.
De Textgain-technologie werd eerder al toegepast als politieke barometer bij verkiezingen in België en Nederland. Ook analyseerde Textgain de sociale media in het kader van het burgerparticipatietraject rond de eindtermen. De technologie staat nu klaar om verder vermarkt te worden.

Het jonge technologiebedrijf staat open voor samenwerking met veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland en denkt graag mee over andere innovatieve toepassingsmogelijkheden. Zo biedt de Antwerpse spin-off ook aan de marketing- en bankensector zijn diensten aan.