TUSK

Antwerpse Tusk IC vult leegte in elektronicalandschap

ANTWERPEN – De ontwikkeling van chips die de werking van zelfrijdende auto’s en 5G bevorderen, is een vak apart. Maar wel eentje waar Tusk IC volledig zijn focus op legt. De Antwerpse spin-off van KU Leuven vult daarmee een leegte op in het huidige elektronicalandschap.

Shailesh Kulkarni, Wouter Volkaerts, Wouter Steyaert en Maarten Tytgat zijn vier ingenieurs elektrotechniek, die hun doctoraat aan de KU Leuven in onderzoeksgroep ESAT-MICAS behaalden. Samen hebben ze Tusk IC opgericht en ontwikkelen ze chips voor millimeter wave frequenties. Het gaat om compacte, betaalbare chips waarin zeer hoge frequenties verwerkt kunnen worden.

De toepassingsgebieden gaan heel breed. De belangrijkste markten zijn de automobielindustrie waar de chips dienen voor radars voor zelfrijdende auto’s, telecom voor 5G, draadloze HDMI en VR en industriële kwaliteitscontrole.

“Er is veel interesse in de ontwikkeling van mmWave chips, maar slechts weinig ingenieurs hebben er concrete ervaring mee”, zegt Wouter Steyaert, ceo van Tusk IC. “Ons team heeft tijdens het onderzoek aan de KU Leuven baanbrekend werk geleverd op deze frequenties. Met Tusk IC kunnen we deze kennis en ervaring nu aanbieden aan zowel gevestigde multinationals, als opkomende bedrijven in de mmWave markt.”

Professor Patrick Reynaert van ESAT-MICAS, departement Elektrotechniek: “Ongeveer 10 jaar geleden mijn team met het onderzoek naar mmWave silicium chips. Er is nu een betrouwbare methodologie op poten gezet, die een antwoord biedt op de vele uitdagingen die komen kijken bij deze hoge frequenties. De stap om deze expertise beschikbaar te stellen voor de halfgeleiderindustrie komt op het juiste moment.”

Lees ook

  • BV
    11/12/2024
    Futura Filiorum Holding
    Putte
  • BV
    11/12/2024
    Nox Event
    Etterbeek
  • CommV
    11/12/2024
    Sda Laboratories
    Gent