Antwerpse werknemers Alcatel wachten af

alcatelletje

Ook aan de Copernicuslaan in Antwerpen is gisteren de nakende deal tussen Alcatel en Nokia druk bediscussieerd. Het Finse Nokia zou een overnamebod willen uitbrengen op het Franse Alcatel. Daardoor zouden de 1400 overgebleven werknemers van het vroegere Bell Telephone nog maar eens meegesleurd worden in een fusieverhaal. Uiteraard is de onrust dan nooit ver weg.

Alcatel en Nokia hebben de laatste jaren flink wat ellende gekend. De bikkelharde concurrentie van Chinese telecombedrijven heeft hen in het defensief gedreven. Alcatel heeft de uitdaging gedeeltelijk gepareerd door de fuseren met het Amerikaanse Lucent. De samenwerking was evenwel duidelijk geen succes. Nokia hield voor een stuk uitverkoop. De twee zouden elkaar nu vinden in een fusie waarbij uiteindelijk Nokia Alcatel zou overnemen.

Zo ver zijn we uiteindelijk nog niet want er liggen kennelijk nog flink wat grote struikelstenen op de weg. Vooral de positie van de Franse overheid ten aanzien van Alcatel lijkt niet evident. De Fransen zien het traditioneel niet graag gebeuren dat een stuk Franse technologie in buitenlandse handen overgaat.

Bij Alcatel-Lucent Bell in Antwerpen worden de ontwikkelingen uiteraard van dichtbij opgevolgd. De Antwerpse vestiging van de Frans-Amerikaanse groep is in al die jaren flink afgeslankt doch het bedrijf heeft nog altijd heel wat toonaangevende technologie in huis. Antwerpen is uitgebouwd tot een toonaangevend onderzoekscentrum waar nogal wat nieuwe ontwikkelingen op het vlak van netwerktechnologie uitgewerkt zijn. Het bedrijf mag hopen dat die inbreng door de betrokken partijen gewaardeerd zal worden. In Antwerpen is overigens een van de bekende Bell Labs actief, internationaal bekende onderzoekscentra op het vlak van telecom.

Alcatel-Lucent Bell heeft onder de nieuwe topman Michel Combes ondertussen een merkwaardige facelift ondergaan. Het herstructureringsplan Shift heeft de schuldenlast met 2 miljard euro verlicht, de kosten zijn met 1 miljard euro verminderd en er zijn nog eens voor 1 miljard euro aan activa verkocht. De groep draait daardoor weer voor het eerst sinds jaren op een positieve cashflow.

Nokia heeft vooral veel activa verkocht. Daaronder de wereldbekende gsm-divisie. Nokia heeft zich anderzijds toegespitst op netwerkontwikkelingen.