Nieuws Antwerpen Apache wint 67e Arkprijs van het Vrije Woord

Apache wint 67e Arkprijs van het Vrije Woord

Apache wint 67e Arkprijs van het Vrije Woord

De 67e Arkprijs van het Vrije Woord gaat naar de onafhankelijke nieuwswebsite Apache van De Werktitel cvba in Antwerpen die zich intussen al zeven jaar toelegt op kritische onderzoeksjournalistiek. De website is al die tijd gefinancierd door de bijdragen van lezers en leden-coöperanten.

Apache gaat als ongebonden medium in tegen de commercialisering, de ongecontoleerde wildgroei en de vervlakking van de gangbare nieuwsgaring.
Met de toekenning van de Arkprijs aan Apache wenst de jury de onderzoeks­journalistiek als geheel aan te moedigen. In de huidige politieke en maatschap­pelijke context komt die vorm van journalistiek steeds meer in het gedrang.

Over het ontstaan van Apache staat op de website vermeld: “Apache is gegroeid uit de blog De Werktitel, de eerste Vlaamse professionele blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009. Toen staken enkele Vlaamse journalisten de koppen bij elkaar en beslisten zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is. © Apache.”

In een eerste reactie toont Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck zich verrast en bijzonder tevreden: “Net op een moment dat de democratie een veerkrachtige vrije pers nodig heeft, is de geloofwaardigheid van de journalistiek sterk aangetast. In 2017 ziet de geschreven pers nog steeds geen uitweg uit de complete meltdown die nu al bijna een decennium aan de gang is. De overgang van papier naar digitaal leidt vooral tot verschraling. De media die niet beknibbelen op kwaliteit, objectiviteit, ongebondenheid en diepgang, zullen overleven. Het is ook een speciaal moment om de Arkprijs te winnen. In 1987 kreeg De Morgen de prijs voor de reddingsactie van de lezers. Zij hebben toen hun krant gered. Dat is nu precies dertig jaar geleden.”

Eerdere laureaten van de Arkprijs van het Vrije Woord waren onder meer Reinhilde Decleir, Jeroen Olyslaegers, Paul De Grauwe, Robbe De Hert en Hugo Claus. De allereerste Arkprijs ging naar de dichteres Christine D’Haen. Herman Teirlinck en het NVT stichtten de prijs na censuur op een provinciale bekroning van Marnix Gijsen in 1950.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt de Arkprijs uitgereikt op de vooravond van Hemelvaartsdag, woensdag 24 mei 2017 in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen waar het secretariaat van de Stichting Arkcomité van het Vrije Woord is gevestigd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.