Nieuws Antwerpen Arlanxeo van start

Arlanxeo van start

Arlanxeo van start

matthiasOp 1 april e.k. neemt Arlanxeo zijn definitieve start. Arlanxeo is de nieuw opgezette joint venture tussen het chemiebddrijf Lanxess en Saudi Aramco. De fabriek van Lanxess in Zwijndrecht wordt mee in de nieuwe structuur ingebracht.

Lanxess is met zijn drie vestigingen in het Antwerpse havengebied sterk vertegenwoordigd. In Lillo en Kallo worden tussenproducten voor kunststoffen aangemaakt. In Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd.

Precies in de sector van de butylrubber loopt het al enkele jaren minder goed. In die mate dat de vraag naar synthetische rubber gedaald is. Ook de fabriek van Zwijndrecht onderkende de problemen. In die mate dat Lanxess naar een oplossing zocht en die gevonden heeft in de joint venture met een Saudische partner. Daarmee wordt alvast de aanvoer van grondstoffen verzekerd.

Na de officiƫle goedkeuring van de operatie door de mededingingsautoriteiten kan Arlanxeo per 1 april e.k. definitief van start gaan.

Lanxess heeft in die herstructurering overigens een flinke stuiver verdiend. In de hele transactie werd 1,2 miljard euro gerealiseerd, gelden die kennelijk geherinvesteerd zullen worden. Topman Matthias Zachert gaat alvast 400 miljoen uittrekken voor projecten die hem een meerwaarde kunnen opbrengen. 400 miljoen zal gebruikt worden om de financiƫle verplichtingen van de groep te verminderen.

Met een omzet van 7,9 miljard euro (-1,3%) heeft Lanxess ondertussen een relatief goed boekjaar achter de rug. De marktomgeving was in in elk geval niet erg aantrekkelijk. De cashflow lag met 885 miljoen euro 9% hoger dan het jaar ervoor. Zachert wil die lijn verder doortrekken. De eerste maanden van het lopende jaar waren alvast goed.

Foto: De Saudi Abdulrahman Al-Wuhaib (links) en Matthias Zachert van Lanxess bij de ondertekening van de joint venture Arlanxeo.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.