Afbeelding2 Foto Patrick De Roo

Atlas Copco pompt 70 miljoen euro in ‘slimme fabriek’ in Wilrijk

WILRIJK - Het Zweedse bedrijf Atlas Copco, gespecialiseerd in persluchttechnologie, zal de komende drie jaar 70 miljoen euro investeren in de site in Wilrijk. Op de site werken zo’n 3.150 mensen. “De site in Wilrijk is ons meest geavanceerde research en development centrum van perslucht ter wereld”, zegt Wouter Ceulemans, president van de airtec divisie.

“Perslucht is geen sexy onderwerp”, zegt Ceulemans al glimlachend. “Toch kom je het tegen in alle aspecten van je leven. De douchekop, koffie of onderdelen van je auto zijn wellicht mee gemaakt met persluchttechnologie.” Een belangrijk aspect in de industrie dus waarin het bedrijf verder in wil uitbreiden.

“Daarom zijn we trots dat we de groep in Zweden hebben kunnen overtuigen om 70 miljoen euro te investeren”, zegt Ceulemans. “We hadden een uitstekende business case. Er zijn hier heel wat goede universiteiten in de buurt, en de meertaligheid in België is ook een troef. “

Parkeergarages en extra ruimte voor slimme fabriek

De investeringen gaan om te beginnen naar de uitbreiding van de “slimme fabriek”. Dat is een fabriek waarbij je niet naar naar de site hoeft te gaan om in te grijpen. Alle machines zijn verbonden aan elkaar. Er komt 1.000 m² extra productiecapaciteit, 1.000 m² extra kantoorruimte en 1.000 m² aan magazijn. De bedoeling is om dat te gaan opleveren in augustus.

 

Dit wordt het nieuwe magazijn. Foto Patrick De Roo

“Eind dit jaar rijden hier de eerste machines binnen en zijn de kantoorruimtes bemand”, klinkt het. “We investeren ook in robots en automatische voertuigen.” In volgende fases komen er ook twee parkeergarages bij en plaatst Atlas Copco extra research en development- en productieruimte.

Grafitti

Dat er wordt geïnvesteerd in automatisatie betekent niet dat het bedrijf geen nieuwe mensen nodig heeft. “We zijn in het verleden gegroeid met gemiddeld bijna 130 werknemers per jaar en we hopen dat tempo verder te zetten in de toekomst”, zegt Ceulemans. “We hebben gewoon mensen nodig met een ander competentieprofiel.” Al zijn machineoperatoren niet gemakkelijk te vinden voor het bedrijf. “Daarom wordt ons personeel in een eigen academie opgeleid om ook die vaardigheden onder de knie te krijgen.”

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) en districtsburgemeester van Wilrijk Kristof Bossuyt (N-VA) mochten de start van het masterplan officieel openen. Hun initialen staat voor eeuwig op de muren van het nieuwe magazijn getagd in grafitti.

 

Foto Patrick De Roo