Nieuws Antwerpen Aucxis installeerde veilingsysteem voor Shanghai

Aucxis installeerde veilingsysteem voor Shanghai

Aucxis installeerde veilingsysteem voor Shanghai

filip fontaineAucxis heeft het nieuwe veilingsysteem in de groothandelsmarkt van Shanghai geïnstalleerd, het Shanghai Xijaio International Central. Dit is het begin van een verschuiving in het traditionele verhandelen van groenten en fruit en andere agro-producten in China. Het gebruik van de elektronische veilingklok zal een enorme impact hebben op de manier waarop Chinese groenten en fruit zullen worden vermarkt. Aucxis is een specialist in bedrijfsautomatisering. Het bedrijf uit Stekene heeft een internationale reputatie als installateur van veilingsystemen voor e-trade.

Voorzitter Filip Fontaine werd vorig jaar al uitgenodigd om mee te helpen aan de opstart en hij was dan ook aanwezig om het nieuwe systeem officieel te openen. “Het is een project dat al enkele jaren loopt, maar nu werd het in de praktijk gebracht. Natuurlijk was ik daar ook als directeur van BelOrta, de Europese coöperatieve voor de handel in groenten en fruit. Het is er ons om te doen de handelsbanden te verstevigen. Het is een kunst om goede contacten te vinden, maar andersom weten Chinezen ook niet altijd bij wie ze in Europa moeten zijn. Het zakendoen hangt echt in de lucht in de regio Shanghai met haar miljoenen inwoners. Men staat zeer open tot vernieuwende en innovatieve initiatieven. Het is echt mooi om daar te zijn en de sfeer te proeven.”

Volgens Filip Fontaine zal de handel met China in de komende jaren ongetwijfeld verder open bloeien. “Als iedereen goed meewerkt zal er zelfs op afzienbare tijd meer naartoe kunnen worden geëxporteerd. De Chinezen zien België als een gate naar Europa. We exporteren natuurlijk al hardfruit die richting uit, maar men heeft ook interesse in andere producten. We zitten in de startpositie om sneller zaken te gaan doen.”

Filip Fontaine deed diverse interviews in Shanghai en kreeg ook een rondleiding op de groothandelsmarkt. “De groothandelsmarkt is zeker een bezichtiging waard, ik was echt onder de indruk. Het is een kleine vierkante kilometer groot. Zo’n 20 tot 30 miljoen mensen betrekken daar hun groenten en fruit. Het zijn allemaal identieke loodsen en het ziet er heel netjes uit. Een heleboel Westerse bedrijven kunnen daar een puntje aan zuigen. Momenteel is het grootste deel nog AGF, maar binnenkort komt er nog vlees bij. Ze hebben de mogelijkheid om zo’n 2000 containers per dag te verwerken.” De importproducten die worden verkocht op de groothandelsmarkt komen binnen via de haven van Shanghai. “Alle faciliteiten zijn daar aanwezig. Er zijn enorme opslagloodsen, waar orde en netheid overheersen.”

Advanced Produce Centres (APC) is een bedrijf met een wereldwijde ervaring op het gebied van veilsystemen. Het bedrijf onderkent het enorme potentieel van de Shanghaise markt en besliste daarom om de eerste agro-veiling in de centrale groothandelsmarkt in Shanghai op te starten. Filip: “Ze beschouwen dit ook als eerste try-out en willen een franchise-concept uitrollen in heel China. Ze worden hierbij gesteund door de overheid. Die zijn het erover eens dat het veilen van groenten en fruit een goede manier is om producten te verhandelen door middel van een systeem dat zorgt voor een juiste en transparante prijsvorming.”

China is het grootste fruitproducerende land ter wereld. Bekend fruit dat wereldwijd wordt geëxporteerd zijn Fuji appelen, chinese peren en citrus. Met een populatie van 27 miljoen inwoners bedraagt de jaarlijkse consumptie van fruit in Shanghai 1,8 miljoen ton waarvan 450.000 ton geïmporteerd fruit.

Aucxis is als systeemintegrator gegroeid uit de internationale veilingwereld. De Belgische Groenten en Fruitveiling (LAVA) is niet toevallig een van de aandeelhouders van het bedrijf. De firma spitste zich toe op de automatisering van het veilinggebeuren maar integreerde de oplossingen binnen ruimere toepassingen. In die mate dat Aucxis nu zowel aan tracking en tracing doet, aan e-trade, erp-solutions aanbiedt, procescontroleystemen ontwerpt enz.

Aucxis werkte verleden jaar een omzet bijeen van zowat 5 miljoen euro. Het bedrijf stelt 45 mensen tewerk.

Foto: Filip Fontaine (links) wordt officieel ontvangen in Shanghai.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.