Aucxis laat fruit langer bewaren

aucxiscisAucxis, een producent van controllers voor industriële processen heeft samen met het Nederlandse softwarebedrijf Van Amerongen een remote systeem uitgewerkt om de luchtkwaliteit in fruitopslagplaatsen te controleren. Fruit kan daardoor twee tot vier keer langer bewaard worden. Het product, My Fruit Dynamic is inmiddels door meer dan 50 internationale klanten geïnstalleerd. Het ging erom een controller in één toestel conceptueel samen te brengen met een computersysteem.

Aucxis
uit Stekene is als systeemintegrator gegroeid uit de internationale veilingwereld. De Belgische Groenten en Fruitveiling  is niet toevallig een van de aandeelhouders van het bedrijf. De firma spitste zich toe op de automatisering van het veilinggebeuren maar integreerde de oplossingen binnen ruimere toepassingen. In die mate dat Aucxis nu zowel aan tracking en tracing doet, aan e-trade, erp-solutions aanbiedt, procescontroleystemen ontwerpt enz.

Na een ontwikkelingsperiode van 18 maanden en een succesvolle testperiode werd de nieuwe software  gelanceerd onder de naam My Fruit Dynamic. Het systeem kan volledig automatisch de ingestelde waarde voor zuurstof verhogen of verlagen. Deze innovatieve manier van werken zorgt voor een geringere ademhaling van het fruit waardoor de cel minder opwarmt. Resultaat: een energiebesparing van 30 tot 40 % en een langere bewaarperiode met behoud van kwaliteit, ook in de nabewaring (shelf life). Tevens werd een positief effect geconstateerd op scald, een schilaandoening die na bewaren kan ontstaan. Indien wordt voldaan aan alle bewaarprotocollen, kan scald met “My Fruit Dynamic” geheel worden voorkomen, zodat het gebruik van chemicaliën voor de start van de bewaring kan worden vermeden.

My Fruit Dynamic zorgt voor een perfecte, energiezuinige regeling per individuele cel op het vlak van temperatuurregeling, relatieve vochtigheid en gashuishouding met aansturing van scrubbers, stikstofmachines, enz.

Via een LCD aanraakscherm kunnen de verschillende modules worden geraadpleegd of aangepast: taalkeuze, productinstellingen, alarminstellingen en bewaking op afstand. De software is zodanig opgebouwd dat nieuwe applicaties en uitbreidingen eenvoudig kunnen worden geïntegreerd.