autonatie Foto: Koen Fasseur

Auto Natie Group gaat met topzeilster Eline Verstraelen en River Cleanup in zee tegen zwerfvuil

Jean-Pierre De Roeck van Auto Natie Group, Thomas de Groote van River Cleanup en de Kapelse zeilster Eline Verstraelen slaan de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat er minder plastic in de zeeën terecht komt. “Binnen onze 13 concessies in de regio is er al heel wat mogelijk”, stelt Jean-Pierre De Roeck.

Auto Natie Group liet als eerste een plastic scan uitvoeren. “we merkten dat we heel wat kunnen bereiken als we met z’n allen een beetje opletten. Plastic bekertjes aan de automaten kunnen we beter vermijden. In Kapellen alleen al zijn er dat meer dan 20.000 per jaar. Maar in de kantoren is bij het sorteren van afval nog veel verbetering mogelijk. Wagens die worden aangeleverd zijn volledig ingepakt, daar is niet veel aan te doen, maar we kunnen de toeleveranciers wel trachten te overtuigen minder plastic te gebruiken bij het leveren van onderdelen. Dat moet veel duurzamer kunnen”, zegt Jean-Pierre De Roeck.

Zeilster Eline Verstraelen gaat graag als ambassadrice mee in dit verhaal. “Als je bij het zeilen een beetje van de kust verwijderd bent, merk je meteen de grote hoeveelheid plastic. Ik kom overal in de wereld op het water en het is echt overal zo”, zegt Eline die mikt op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

Thomas de Groote van River Cleanup stelt het zeer plastisch: “Door de afbraak van al die micro-onderdelen die in ons voedsel komen, krijgen wij wekelijks een creditcard binnen. Wij zijn zeer blij met dit project bij Auto Natie en de uitrol naar de andere concessies. De samenwerking begon in 2020 en kent nu een mooi vervolg. Op basis van onze bevindingen geven we nu advies aan het bedrijf”, aldus Thomas de Groote.