Nieuws Antwerpen Avantida haalt rederij CMA CGM binnen als klant

Avantida haalt rederij CMA CGM binnen als klant

Avantida haalt rederij CMA CGM binnen als klant

schipvaartDe rederij CMA CGM, de derde grootse rederij ter wereld, gaat  het transport van haar containers van en naar Belgische en Nederlandse zeehavens optimaliseren. Met de applicatie reUse van softwareleverancier Avantida zal ze zo veel mogelijk lege containers voor hergebruik aanbieden aan truckvervoerders in en rond Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam.

De meer dan tweehonderd transporteurs die containers van CMA CGM vervoeren, kunnen nu lege containers hergebruiken in een hinterland dat zich tot aan de Rijn uitstrekt. Patrick Kockx, directeur Intermodal & Logistics Services (ILS Benelux) bij CMA CGM, verwacht per maand zo’n 1.000 reUses: “Voordien was het organiseren van containerhergebruik tussen de haven en de klant een manuele klus. Dankzij reUse winnen we enorm veel tijd, aangezien we nu op een centraal platform aanvragen kunnen beheren en met één klik aanvaarden of afwijzen.”

Lege containers zijn effectief een zware kost voor de havenbedrijven. Een container kost makkelijk tot 3000 euro per stuk maar beweegt alles bijeen slechts 20 keer op jaarbasis. Tijdens de overige dagen worden ze veelal doelloos opgestapeld.

Patrick De Deken, Luc De Clerck en Mark De Keyzer hebben de problematiek samen met enkele IT-jongens aangepakt en in de cloudtoepassing, reUSe het hergebruik van de containers opgegevoerd. Het gaat erom dat Avantida functioneert als een neutrale partij tussen de rederijen en de transporteurs. De bedrijven vragen bij Avantida het hergebruik van een container aan en krijgen daartoe al dan niet het fiat van het bedrijf. Op die manier realiseert iedereen een sterke efficiëncyverbetering. Door niet langer met lege containers te rijden heeft Avantida verleden jaar 100.000 zinloze ritten verijdeld.

“Het is duidelijk een win-win situatie,” zegt Marc Beerlandt van MSC Belgium, een rederij die mee in het project gestapt is. In een gesprek met het financieel weekblad Trends geeft hij aan dat MSC Belgium in het verleden al wel vaker geprobeerd heeft om containers te laten hergebruiken. Het bedrijf verzamelde daartoe 250 vervoerders op zijn hergebruikplatform maar finaal ging het erom het systeem levensvatbaar te maken. Het moest in dit opzicht in handen van een neutrale partij geschoven worden.

Avantida realiseerde verleden jaar een omzet van 2,8 miljoen euro, liefst 65% meer dan in 2013. Het objectief ligt voor dit jaar zelfs op 4,5 miljoen euro.

De jonge start-up stelt vandaag zo’n 15 mensen tewerk. Daaronder vooral IT-jongens die rechtstreeks op de datacenters van Microsoft programmeren in de cloud Azure.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.